StoryEditor

Slovensko a USA sú krok bližšie

20.05.2002, 00:00

SR sa stala prvou krajinou, s ktorou Michigan, ôsmy najľudnatejší štát v USA, podpísal Memorandum o porozumení, ktoré má viesť k aktívnej spolupráci v oblasti ekonomiky, kultúry, športu a vzdelávania. V piatok tento dokument podpísali guvernér štátu Michigan John Engler a minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan. Podľa Kukana je Michigan a najmä jeho najvyšší predstaviteľ príkladom úspešného a efektívneho riešenia problémov, ktoré sa teraz snaží riešiť Slovensko.
J. Engler počas necelých 12 rokov vo funkcii guvernéra dokázal úspešne vyriešiť problémy podobné aktuálnym slovenským. Jeho hospodárska politika pomohla v Michigane vytvoriť viac ako 900-tisíc pracovných miest, čím sa vyše 9-percentná nezamestnanosť z roku 1990, kedy preberal úrad, znížila na 3,4 % v roku 2000. Zefektívnil štátnu správu a zredukoval vlastný aparát o 20 %. Schodok štátneho rozpočtu vo výške 1,8 mld. USD zmenil na 1,3-miliardový prebytok. Zásadným spôsobom reštrukturalizoval regulačné opatrenia v energetike a telekomunikačnom priemysle. Týmito a ďalšími krokmi dosiahol obnovenie najvyššieho ratingového hodnotenia štátu Michigan (AAA). "Memorandum je jasným prejavom vôle podnecovať a zlepšovať vzťahy s USA. Základom spolupráce je dobrá vôľa, a tá je na oboch stranách," poznamenala ministerka pre správu a privatizáciu národného majetku SR Mária Machová. Na otázku HN o konkrétnych predstavách vlády o spôsobe spolupráce povedala: "Je priskoro hovoriť o konkrétnych veciach, ale jednou z oblastí neskôr určite bude aj hľadanie silnejších partnerov do už sprivatizovaných podnikov."
"Michigan má 10 miliónov obyvateľov, z toho asi 100-tisíc hovorí slovensky," poznamenal J. Engler. Zároveň poďakoval veľvyslancovi USA v SR Ronovi Weiserovi, ktorý je otcom myšlienky nadviazať aktívnu spoluprácu medzi Michiganom a Slovenskom.
Exkluzívny rozhovor s michiganským guvernérom uverejníme v piatkovom vydaní HN.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:12