Robert FicoTASR
StoryEditor

Fico: Asistent Rybanič si pozrel viac ako len Kaliňákove účty

20.06.2016, 00:00
Premiér Robert Fico podľa vlastných slov komunikuje s bankou a vie, že Filip Rybanič si toho popozeral oveľa viac.

„Tento asistent si nepopozeral iba účty Kaliňáka. Ten si toho popozeral oveľa viac,“ povedal premiér Robert Fico v diskusnej relácii TA3. Podľa jeho vlastných slov to vie zo svojej komunikácie s Tatra bankou. Podľa politológa Tomáša Koziaka je zvláštne, ako sa premiér k týmto informáciám dostal, pretože by to malo byť skôr záležitosťou orgánov činných v trestnom konaní.

Predmet vyšetrovania
Banka však toto tvrdenie nepotvrdila. „Informácie súvisiace s vyšetrovaním poskytujeme len kompetentným orgánom, ktorých súčasťou nie je ani úrad vlády, ani pán premiér,“ povedala hovorkyňa banky Zuzana Povodová. Podľa politického analytika Jána Baráneka by preto Fico mohol tvrdiť čokoľvek, banka bude mlčať.

Rovnako nevhodné je podľa Koziaka aj Ficovo tvrdenie, že Robert Kaliňák jasne dokázal na koaličnej rade aj partnerom, že nikdy nijaké peniaze nebral. „Nevidím dôvod v danom okamihu konať,“ dodal Fico. Podľa Koziaka by takéto závery mal robiť sudca, nie premiér. „Toto by malo vyplynúť z výsledkov vyšetrovania a mám pocit, že premiér reagoval dosť predčasne, pretože kauza je na stole teraz, teraz sa spúšťa vyšetrovanie, a pokiaľ to nie je vyšetrené, tak je to dosť odvážne tvrdenie,“ myslí si Koziak.

Konanie z nenávisti
„Keď sa pozrieme na opozičných politikov. Moralizujú, robia nenávistné aktivity. Nechcú rešpektovať výsledky parlamentných volieb. Jediné, čo vedia ponúknuť, je program nenávisti,“ vysvetľuje Fico svoj pohľad na konanie opozície, ktorá sa opäť pokúsi odvolať Kaliňáka z funkcie ministra vnútra. Podľa Baráneka je takáto obrana na Slovensku veľmi častá a používala sa pri každom odvolávaní ministra aj počas pravicových vlád. „Nie je to konštruktívna obrana, ale nejako sa to zaužívalo, takáto argumentácia sa ťahá ešte od čias Mečiara,“ myslí si Baránek.

Na opozíciu si Fico spomenul aj pri vysvetľovaní toho, prečo sa nevysťahuje z bytu, ktorý si prenajíma od Ladislava Bašternáka. Podľa neho si s manželkou prenajal byt pred niekoľkými rokmi a zmluvu videli aj médiá. „Ak sa preukáže, že majiteľ tohto bytového komplexu je zločinec, okamžite odtiaľ odídem. Nebudem sa však sťahovať v tomto období len preto, že si to želá Matovič,“ odkázal Fico.

Koziak upozorňuje, že premiér túto otázku posunul niekde úplne inde. „Tu vôbec nejde o Matoviča, tu ide o to, či premiér býva alebo nebýva v byte človeka, ktorý je podozrivý z daňových podvodov,“ dodal Koziak. Avšak vzhľadom na to, že vysťahovanie z Bašternákovho bytu ide ruka v ruke s obvinením Kaliňáka, týmto krokom by Fico naznačil, že obvinenia nie sú až také vymyslené. Keby to spravil, musel by teda podľa Baráneka súhlasiť aj s odvolávaním Kaliňáka. To však premiér nemá v pláne. „Každý politik, ktorý prichádza z podnikateľského prostredia, si so sebou nesie svoju minulosť,“ odkázal Fico na margo vzťahov Kaliňáka a Bašternáka.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:57