Proti Robertovi Kaliňákovi protestovali tisícky Slovákov.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Razia u Bašternáka vyzerá ako alibi pre Kaliňáka, tvrdia sulíkovci

29.06.2016, 10:45
Autor:
TASRTASR

Policajná razia v objektoch spojených s podnikateľom Ladislavom Bašternákom vyzerá ako vytváranie falošného alibi pre ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) pred jeho štvrtkovým (30.6.) odvolávaním v Národnej rade SR. Myslia si to poslanci zo SaS, ktorá návrh na odvolanie podala aj s OĽaNO-NOVA.

Razia má podľa SaS umožniť Kaliňákovi tvrdiť, že sa podozrenia voči Bašternákovi, ktorý je podozrivý z daňových podvodov, riadne vyšetrujú. "Nevyšetrujú sa a ani sa riadne nevyšetrovali. Ak existovali nejaké kompromitujúce listinné dôkazy o podvodoch Ladislava B., určite nie sú v prehliadaných objektoch. Prečo by sme nemali veriť tomu, že Bašternák bol od Kaliňáka o razii vopred informovaný?" pýta sa Jozef Rajtár.

Podľa SaS by mal Kaliňák odstúpiť. Jeho odchod opozícia žiada pre jeho prepojenie na Bašternáka a tiež pre podozrenie, že mal napomáhať mareniu vyšetrovania. Problémom je podľa opozície aj to, že premiér Robert Fico (Smer-SD) býva v byte od Bašternáka v komplexe Bonaparte. Opozícia upozorňuje, že bytový komplex bol zrejme postavený z neoprávnených vratiek DPH.

Kaliňák, ktorý doteraz neodstúpil, nemá podľa Rajtára ani štipku sebareflexie a osobnej cti. "Táto kauza svojou povahou podkopáva právne základy nášho štátu," vyhlásil Rajtár.

Policajná razia v bytovom komplexe, v ktorom sídli viacero firiem podnikateľa Ladislava Bašternáka, prebieha dnes od 7. h. Policajti si mali prísť po účtovníctvo Bašternákových firiem.

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Tým mali okradnúť podľa opozície ľudí.

Pozrite si rozhovor s Rajtárom o kauze Bašternák:

01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:16