Štrajk učiteľovTASR/M. Baumann
StoryEditor

"Premiér je stále hluchý a slepý." Učitelia sú nespokojní, budú pochodovať centrom Bratislavy

29.06.2016, 17:50
Autor:
TASRTASR

Nespokojní učitelia chcú opäť vyjsť do ulíc. Na piatok 1. júla organizujú protestný pochod centrom Bratislavy. Chcú tak upozorniť na nesplnené sľuby politikov a nevypočuté odporúčania Európskej komisie a OECD pre oblasť školstva. Ak nedôjde k zlepšeniu situácie, učitelia sú pripravení opäť pristúpiť aj k prerušeniu práce.

Prvého júla začína predsedníctvo SR v Rade EÚ. "V tento deň upozornime na všetky tieto nesplnené sľuby a jednak nevypočuté odporúčania, voči ktorým je premiér a minister financií stále hluchý a slepý," uviedol dnes Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá protestnú akciu organizuje. ISU stála aj na začiatku roku za šesťtýždňovým štrajkom učiteľov.

ISU uviedla, že vláda ignoruje výzvy Európskej komisie a odporúčania OECD, aby navýšila financie do školstva či zatraktívnila povolanie učiteľa. Do dnešného dňa ISU taktiež nedostala oficiálnu odpoveď, prečo neboli doteraz splnené jej požiadavky. A to navýšenie platov v roku 2016 o 140 eur, vyrovnanie rozdielov vo vybavenosti škôl či zmeny v kontinuálnom vzdelávaní učiteľov.

Samotný pochod za začne o 13.00 h na Kollárovom námestí v Bratislave. Odtiaľ sa zhromaždenie presunie smerom na Obchodnú ulicu až na Rybné námestie. Protest podľa organizátorov podporili ďalšie stavovské organizácie v školstve.

Učitelia pripravujú aj akcie na september. Ak nedôjde k splneniu požiadaviek, učitelia sú opäť pripravení prerušiť prácu, a to symbolicky 13. septembra. V tento deň pred štyrmi rokmi bol totiž ostrý štrajk učiteľov. Všetko však podľa ISU bude záležať aj od toho, ako dopadne kolektívne vyjednávanie. Školskí odborári totiž budú žiadať v rámci kolektívneho vyjednávania na rok 2017 zvýšenie platov učiteľov o 25 percent, tak ako to predpokladá deklarácia, ktorú prijali stavovské organizácie v školstve ešte vo februári tohto roku.

Učitelia si finančne polepšia od 1. septembra, keď sa im platy dvihnú o šesť percent. Minister školstva Peter Plavčan už avizoval, že bude chcieť presadiť šesťpercentné zvýšenie platov aj od 1. januára budúceho roka.

Rezort školstva v reakcii uviedol, že minister Peter Plavčan (nominant SNS) od nástupu do funkcie ponúka učiteľom spoluprácu na rozvoji slovenského školstva a na riešení problémov, vrátane nedostatočného financovania, ktoré ho dlhodobo trápia. "Zároveň zdôrazňuje, že každý má právo na prezentáciu svojich názorov, ale aj zodpovednosť za dôsledky svojich činov. Niektorí zástupcovia učiteľov, zďaleka však nie všetci, sa sústreďujú vo svojich prejavoch výlučne na problém zvyšovania finančných prostriedkov do školstva, a to najmä na zvyšovanie platov, pričom riešenie všetkých ostatných problémov pokladajú za druhoradé a prakticky odmietajú o nich aj diskutovať," uviedlo ministerstvo.

Rezort pripomenul, že plánované zvýšenie platov učiteľom v regionálnom a vysokom školstve v rokoch 2016 - 2020 predstavuje celkový nárast (vrátane štvorpercentnej valorizácie na začiatku roku 2016) o 31,3 percenta, čo bude stáť štátny rozpočet 1,084 mld. eur. "Ak sa podarí zvýšenie platov o šesť percent aj v roku 2017, bude mať toto opatrenie na konci roka 2020 dopad na štátny rozpočet v podobe 1,441 mld. eur. V tomto prípade by platy učiteľov a odborných zamestnancov celkovo stúpli do konca volebného obdobia o takmer 40 percent," dodalo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 02 - Modified: 2024-03-28 09:22:08 - Feat.: - Title: Bratislavskí učitelia dostanú viac, školské odbory s tým spokojné nie sú 03 - Modified: 2024-03-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Učiteľom sa finančne prilepší, otázne je, či dostatočne. Ozývajú sa aj nespokojné hlasy 04 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro 05 - Modified: 2024-03-14 11:54:18 - Feat.: - Title: Drucker: Učiteľom budú vyplácané regionálne príspevky, prvý má byť v apríli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:47