Reuters
StoryEditor

Vatikán nesúhlasí s postupom Maďarska, Slovensko získa politické body, tvrdí Kukan

12.08.2021, 10:38
Autor:
TASRTASR
Kým v Maďarsku sa Svätý Otec zdrží pár hodín, na Slovensku zotrvá tri dni.

Spôsob organizovania septembrovej cesty pápeža Františka vysiela jasný politický signál do medzinárodných kruhov, ktorý má dôležitú politickú váhu.

Bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan v ňom vidí nesúhlas Vatikánu s postupom Maďarska a jeho zahraničnopolitickou líniou.

Súčasne to znamená kladné politické body pre zahraničnú politiku Slovenska, zhodnotil pre TASR v súvislosti s návštevou pápeža Františka na Slovensku. Kukan viedol rezort diplomacie v čase návštevy pápeža Jána Pavla II.

Úlohu zohrala Čaputová 

Kým v Maďarsku sa Svätý Otec zdrží pár hodín, na Slovensku zotrvá tri dni. Podľa Kukana by návšteva hlavy katolíckej cirkvi mohla pre Slovensko priniesť väčšiu politickú váhu a rešpekt vo svete a posilniť morálny aspekt krajiny, predovšetkým v kresťanskej spoločnosti.

Práve slovenská diplomacia a predovšetkým prezidentka Zuzana Čaputová zohrala podľa neho rozhodujúcu úlohu pri presviedčaní pápeža, aby si naplánoval cestu na Slovensko.

Okruh tém počas stretnutia so Svätým Otcom je podľa neho neobmedzený. „Všetci predstavitelia, s ktorými sa pápež stretne počas návštevy, by sa mali seriózne a zodpovedne pripraviť na rozhovor s ním. Nejestvujú nejaké témy alebo otázky, ktoré by sa počas rozhovoru nemali otvárať,“ konštatoval bývalý šéf diplomacie.

Priebeh návštevy 

Kukan viedol rezort diplomacie práve v čase, keď na Slovensko v roku 2003 zavítal pápež Ján Pavol II. Ako si spomína, príprava celej jeho návštevy musela byť perfektne zvládnutá, počínajúc otázkami bezpečnosti a obsahovej náplne a končiac protokolárnymi záležitosťami.

„Treba mať jednostaj na vedomí, že pápež je obrovská morálna autorita na celom svete a preto všetky jeho kroky a zahraničné návštevy pútajú celý svet. A z tohto pohľadu akékoľvek faux pas by videl celý svet a dehonestovalo by nás to. Aj tu platí, že protokol je vyslovene politická záležitosť. Na druhej strane hladký, bezproblémový priebeh návštevy uvidí tiež celý svet a ak to takto zvládneme, získame si ďalší rešpekt vo svete. Hodno ešte spomenúť, že Vatikán je mimoriadne precízne organizovaný štát po všetkých stránkach a rovnakú úroveň čaká aj od nás,“ zhrnul Kukan.

Pápež František pricestuje na Slovensko 12. septembra. Počas svojej návštevy by mal navštíviť Bratislavu, Prešov, Košice a Šaštín.

01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:46