StoryEditor

Riaditeľka domova seniorov: Mali sme obrovský strach. Na tretiu vlnu covidu sme už pripravení, bojíme sa len izolácie

13.08.2021, 00:00
Mali sme obrovský strach. Na tretiu vlnu covidu sme už pripravení, bojíme sa len izolácie – hovorí riaditeľka domova seniorov

O situácii v domove dôchodcov pred ďalšou vlnou pandémie, o medializovaných kauzách a tiež o tom, ako zvládali lockdown, sa HN rozprávali s riaditeľkou Centra sociálnych služieb Studienka v Novoti Katarínou Kuchťákovou.

Starostlivosť o dôchodcov sa stáva jednou z kľúčových tém. Je na to Slovensko pripravené?
Myslím si, že základ máme, ale nereagujeme na nové služby a potreby, ako napríklad starostlivosť o dôchodcov v ich rodinnom prostredí. Chýbajú nám terénne opatrovateľky v domácom prostredí a našich príbuzných stále skôr dávame do inštitúcií. Obce ponúkajú služby terénnych opatrovateliek, ktoré by chodili do rodín, no je ich málo, oveľa horšia je situácia v mestách. Ak o túto službu človek sám alebo jeho rodina požiada, nemáme k dispozícii takú sieť opatrovateliek, ktoré by umožnili, aby boli klienti v domácom prostredí. Stále sme predovšetkým inštitucionalizovaní.

Chápem vašu námietku, no je zaujímavé to počuť z úst riaditeľky takéhoto zariadenia. Je to teda negatívne, že sme skôr inštitucionalizovaní?
No áno, je to negatívne pre ľudí, ktorí sú v staršom veku, nie sú už takí vitálni, nemajú príbuzných či nablízku rodinu, no sú pohybliví, nemajú zdravotné postihnutie či iné obmedzenia, ktoré by im bránili žiť i naďalej v domácom prostredí. Ak by mohli využívať služby domácej opatrovateľky a mali k dispozícii aj iné služby, mohli by pokojne žiť doma, nie v inštitúcii. Žiaľ, na Slovensku ich máme málo a neposkytujeme v takom rozsahu, ako by sme mohli.

V prípade, ak je človek odkázaný na pomoc druhých, tak vtedy tieto inštitúcie ako domovy dôchodcov majú zmysel. Lebo v takýchto prípadoch sa rodina nevie a ani veľa razy nedokáže adekvátne o svojich príbuzných postarať. Starostlivosť v domovoch sociálnych služieb je naozaj na dobrej úrovni. Napríklad u nás máme zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a poskytujeme aj ošetrovateľské úkony, ktoré nám poisťovňa prepláca. Máme kvalifikovaný personál aj na ošetrovateľskú a nielen na opatrovateľskú starostlivosť. Domnievam sa, že by sme mali ponúkať aj iné alternatívy pre ľudí, ktorí si to môžu finančne dovoliť. My im napríklad v štátnych zariadeniach nevieme poskytnúť vyšší komfort, ktorý by si trebárs vedeli aj zaplatiť, napríklad samostatnú izbu.

Koľko máte vo vašom zariadení klientov?
Máme kapacitu 105 klientov.

A z toho máte koľko vážnych prípadov?...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 04 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:51