StoryEditor

Priechodnosť rozpočtu zabezpečia Vysoké Tatry

Napriek tomu, že koalícia je v parlamente v menšine, zákon o štátnom rozpočte na budúci rok má šancu, že bude schválený. Okrem koaličných 69 poslancov by za rozpočet na rok 2005 malo zahlasovať osem nezávislých poslancov. Časť z nich hlasuje za vládne pravidelne.
Ivan Šimko včera priznal, že bude hlasovať rovnako ako poslanci KDH. Situáciou okolo priechodnosti rozpočtu sa včera zaoberala Koaličná rada.
Hlasy za veľhory
Nezávislí poslanci Miroslav Abelovský, Ivan Kiňo a Ladislav Polka spájajú podporu rozpočtu s úspechom pozmeňovacieho návrhu, v ktorom chcú na odstránenie následkov kalamity vo Vysokých Tatrách sto miliónov korún. "Tieto peniaze by mali znamenať základ pre projektovanie Tatier o dva roky," zdôraznil Polka s tým, že prvé dva roky zaberie vyčistenie priestoru a výsadba nových stromov. Peniaze by mali ísť do kapitoly všeobecnej pokladničnej správy ako účelovo viazané prostriedky. Disponovať by s nimi mal Výbor pre obnovu a rozvoj Tatier. "Dať tieto peniaze ministerstvu pôdohospodárstva, je ako hodiť malinu medveďovi," vyhlásil Polka. Abelovský nepredpokladá, že by s podporou tohto pozmeňovacieho návrhu mali koaliční poslanci problém. Za vyčlenenie prostriedkov na revitalizáciu Vysokých Tatier chce hlasovať aj Herman Arvay (nez.). Predložený zákon podporí, lebo schválený rozpočet považuje za lepšie riešenie ako provizórium.
Tatranská licitácia
Pozmeňujúci návrh smerujúci k pomoci Vysokým Tatrám má pripravený aj opozičný Smer. Na revitalizáciu oblastí, poškodených veternou kalamitou, chce vyčleniť 300 miliónov Sk. Naopak, Miroslav Maxon (ĽS-HZDS) je presvedčený, že treba vyčkať na vyčíslenie škôd, ktorú mal tento týždeň predložiť minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. "Tento týždeň to ešte nebude. Ešte len sumarizujeme podklady," vyhlásil pre HN Simon. Smer však peniaze chce použiť aj na pomoc iným regiónom. Hovorca ministerstva financií Peter Papanek v súvislosti s rozhovorom o tom, koľko peňazí sa vyčlení na pomoc Vysokým Tatrám, zdôraznil, že doteraz nikto nevyčíslil, aké sú reálne náklady na ich obnovu. Za predčasné preto považuje aj debaty o tom, či peniaze pôjdu zo kapitoly ministerstva pôdohospodárstva alebo budú v rezerve vlády určenej na riešenie kalamitných situácií.
Neisté a jednoznačné NIE
Rozpočet určite nepodporia komunisti, Smer a ĽS-HZDS. "V opačnom prípade by sme sa zachovali schizofrenicky," tvrdí podpredseda Smeru Igor Šulaj. Fico po rokovaní s Martinákovou za oba subjekty vyhlásil, že rozpočet považujú za nepriechodný.
Predseda Ľudovej únie (ĽÚ) Gustáv Krajči vyhlásil, že ľudovci nepredložia a nepodporia žiadne návrhy, ktoré by zvyšovali deficit. Či rozpočet podporia, nevedia. Závisieť vraj bude od úspešnosti pozmeňovacích návrhov, ktoré by viedli k presunom v rámci jednotlivých kapitol. Ide napr. o zvýšenie objemu peňazí na ochranu obyvateľov a boj proti terorizmu v kapitole ministerstva vnútra, podporu regionálneho školstva a programu Infovek v kapitole ministerstva školstva. Tretí návrh ĽÚ sa týka ministerstva dopravy, kde poslanci žiadajú vyčlenenie prostriedkov na výstavbu rýchlostnej komunikácie Košice - Milhošť.

Predsedníčka SF Zuzana Martináková v rozhovore pre HN.

Pred mesiacom ste stretnutie s Miklošom o rozpočte odmietali, čo sa medzitým zmenilo, že dnes s ním idete rokovať?
- Stretnutie je z jeho iniciatívy. My sme v jednej chvíli predpokladali, že nás ani nepozve. My chceme koncepčné zmeny bez zvyšovania deficitu, a to by ho mohlo zaujímať.
Chcete peniaze na regionálne školstvo - koľko a odkiaľ ich vziať?
- Je pravdou, že chceme viac peňazí najmä pre materské a základné školy. V štátnom rozpočte sme našli viaceré rezervy napríklad v rezorte sociálnych vecí. Podľa našich prepočtov by mohlo ísť približne o jednu miliardu.
Ak bude táto požiadavka splnená, môže minister Mikloš rátať s vašou podporou rozpočtu?
- Je to len čiastková požiadavka. Stanovisko k hlasovaniu o zákone ako celku povieme až po rokovaní s pánom Miklošom.

Parlamentné počty:
Za
ANO 12
KDH 15
SDKÚ 22
SMK 20
Nezávislí pripravení podporiť rozpočet 8
Nezávislí prokoaliční 5
Spolu 82
Proti
Smer 25
ĽS-HZDS 26
KSS 9
Nezávislí rozhodnutí nepodporiť rozpočet 8
Spolu 68

01 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anketa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:59