StoryEditor

Včerajšie hlasovanie o ombudsmanovi nerozhodlo

19.02.2002, 23:00

Slovensko ani po včerajšom hlasovaní v NR SR nemá obsadený post verejného obrancu práv (ombudsmana). V druhom kole tajných volieb totiž nezískal ani jeden z kandidátov potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Predseda NR SR preto musí vypísať nové voľby, ktoré by sa mali uskutočniť na marcovej schôdzi NR SR. Na nich sa nemôžu zúčastniť kandidáti, ktorí neuspeli vo včerajších voľbách.
Opozícia nepredložila žiadne meno kandidáta na post ombudsmana, čo niektorí jej predstavitelia opakovane odôvodili tým, že doterajšie personálne návrhy opozičných strán boli zamietané. O funkciu ombudsmana sa pôvodne uchádzalo 5 kandidátov rôznych koaličných strán -- sudkyňa, predsedníčka Okresného súdu v Banskej Bystrici Jana Dubovcová (podporovaná SDK, známa organizovaním prieskumu o korupcii na súde), advokát Ján Hrubala (bývalý sudca, ktorý v minulom volebnom období odmietol udeliť súhlas s odpočúvaním Biskupského úradu v Banskej Bystrici, podporovali ho súčasní aj bývalí členovia DS), viceprezident KOZ Igor Lenský (SDĽ, SOP, bývalý pracovník prokuratúry), pracovník Legislatívneho odboru NR SR Dušan Nikodým (podpora poslancov rôznych klubov) a štátna tajomníčka ministerstva práce Edit Bauer (SMK). Ešte pred začiatkom hlasovania však oznámil predseda NR SR Jozef Migaš, že Ján Hrubala sa listom kandidatúry vzdal. Ako J. Hrubala povedal, stalo sa tak kvôli tomu, aby podporil šance J. Dubovcovej na zvolenie. Podľa neho je škoda, že politické strany koalície sa nedokázali zjednotiť na jednom nominantovi a "hrajú" každá na svojho kandidáta.
V prvom kole získala E. Bauer 32 hlasov zo 117 platných, rovnaký počet poslancov hlasoval za D. Nikodýma. J. Dubovcovú podporilo 28 členov zákonodarného zboru, I. Lenský získal hlasy 8 poslancov. Ani jeden z kandidátov teda nezískal potrebný nadpolovičný počet hlasov prítomných poslancov. Ihneď po oznámení výsledkov vyhlásil predsedajúci schôdze Pavol Hrušovský druhé kolo volieb, do ktorého postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom získaných hlasov, teda E. Bauer a D. Nikodým. Tohto kola sa zúčastnilo 132 poslancov, ktorí odovzdali 120 platných hlasov. D. Nikodýma podporilo 50 poslancov, proti bolo 46 a zdržalo sa 24. E. Bauer získala hlasy 48 poslancov, proti bolo 59 a 13 poslancov sa zdržalo hlasovania.
Volebné obdobie verejného ochrancu práv je päťročné. Funkcia ombudsmana bude verejná a nezávislá, za jej výkon sa bude zodpovedať priamo NR SR. Hlavnou náplňou práce ombudsmana má byť obrana osôb proti nesprávnemu alebo nezákonnému konaniu zamestnancov verejnej správy a úradov. Sídlom ombudsmana má byť Bratislava.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. september 2024 16:35