StoryEditor

Darcovia strán získali zákazky za viac ako 5 miliárd

Darcovia politických strán a ich firmy získali za posledné tri roky štátne objednávky za viac ako päť miliárd korún. Celkovo boli rôznymi metódami verejného obstarávania uzavreté zmluvy v objeme takmer 180 miliárd. Mimovládna organizácia Aliancia fair-play napriek tomu považuje štátne objednávky pre darcov stranám za významnú.
Darcovia politických strán a ich firmy získali za posledné tri roky štátne objednávky za viac ako päť miliárd korún. Celkovo boli rôznymi metódami verejného obstarávania uzavreté zmluvy v objeme takmer 180 miliárd. Mimovládna organizácia Aliancia fair-play napriek tomu považuje výšku štátnych objednávok pre darcov stranám za významnú. "Je nevyhnutné, aby oblasť, kde sa prekrývajú stranícke záujmy s rozdeľovaním verejných financií, bola podriadená väčšej verejnej kontrole," zdôraznila riaditeľka aliancie Zuzana Wienk, ktorá nespochybňuje výsledky sledovaných verejných obstarávaní. V analýze nefigurujú dve parlamentné strany - SMK a KSS. "SMK mala málo darcov a žiaden z nich nevyhral výberové konanie," tvrdí Wienk. KSS sa dostala do parlamentu až na jeseň 2002 a jej výročná správa preto mala podobu, z ktorej sa niektoré údaje nedali získať.

Darcovia a ich firmy
Z analýzy aliancie vyplýva, že najúspešnejší pri získavaní zákaziek boli darcovia opozičnej strany Smer (14 darcov). V prípade koaličných strán, ktoré majú väčšie šance ovplyvniť rozhodnutia verejných obstarávaní, dohromady vyhralo niektorú z verejných súťaží 15 darcov. "Výsledok Smeru nás veľmi prekvapil, ale nechceme ho komentovať - boli by to len špekulácie," komentovala úspech darcov Smeru Wienk. Tí získali v rámci verejných obstarávaní zákazky za 1,34 mld. Sk, druhí najúspešnejší boli darcovia KDH (1,11 mld. SK), nasledovaní donormi SDKÚ (0,25 mld. Sk). Darcovia všetkých politických strán sú úspešnejší v prípade, že sa verejné obstarávanie koná formou rozhodnutia bez zverejnenia, v tomto smere vyčnievajú darcovia SDKÚ (uspeli v 75 % prípadov tohto typu obstarávania).
Pohľad na úspešnosť firiem, v ktorých figurujú darcovia politických strán, prináša podobné výsledky, aj keď v trochu zmenenom poradí. Najúspešnejšie boli pri verejnom obstarávaní v uplynulých troch rokoch firmy, kde pracujú darcovia SDKÚ (17 firiem), Smeru a KDH (po 12). Najväčšie zákazky mali firmy darcov SDKÚ (1,28 mld. Sk), Smeru (0,62 mld. Sk) a KDH (0,33 mld. Sk).

Ako to vidí úrad
Podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie Rudolf Kulman tvrdí, že tlak politických strán na úrad nemá veľký zmysel. Efektívnejšie je podľa neho vyvíjať tlak na obstarávateľa. V prípade rokovacieho konania bez zverejnenia ide celý proces mimo úradu a bez jeho kontroly. "Víťazí sa podľa toho, ako sú nastavené súťažné podmienky. Obstarávateľ má jedinú povinnosť - do tridsiatich dní zverejniť výsledok," poznamenal Kulman. Úrad v tom prípade nemá šancu zistiť, či obstarávateľ nevypísal verejnú súťaž tendenčne. Iná situácia je v prípade verejných súťaží, ktoré idú cez ÚVO. "Ak obstarávateľ diskriminačne vypíše súťažné podmienky, je možná námietka a my podobné súťaže rušíme," poznamenal k podpredseda úradu.

Strany a ich darcovia:
- 29 darcov získalo z verejného obstarávania za posledné tri roky takmer 3 mld. Sk
- 50 firiem darcov získalo za toto obdobie vyše 2,3 mld. Sk
- najviac získali darcovia KDH, SDKÚ a Smeru
- darcovia uspeli najčastejšie, ak sa verejné obstarávanie uskutočnilo konaním bez zverejnenia
- väčšina darcov strán sa na verejných obstarávaniach nezúčastnila alebo v nich bola neúspešná

Ako hodnotia úspešnosť darcov samotní politici?
Roman Vavrík (SDKÚ)
: Všetky verejné zákazky sa uskutočňujú podľa zákona. Pochybujem o tom, že by skutočnosť, že niekto sponzoruje nejakú politickú stranu, ovplyvnila odbornú komisiu.
Jirko Malchárek (ANO): Predovšetkým sa treba spýtať, či tých päť miliárd je málo alebo veľa. Myslím, že hádzať číslami a kriminalizovať podnikateľské spoločnosti nie je namieste. Predsa nie všetci, ktorí podporujú politické strany, musia automaticky korumpovať. To je chorá logika.
Pavol Minárik (KDH): KDH nerobí koreláciu medzi svojimi sponzormi a ich úspešnosťou. Jediné, čo nás zaujíma, je to, aby sponzori boli morálne v poriadku. Doteraz sme nenarazili na žiadneho sponzora, ktorý by z tejto stránky nebol v poriadku. Treba povedať, že ak chceme, aby donorstvo fungovalo, tam musí byť založené na úspešných firmách. A je len prirodzené, že takéto firmy sú úspešné aj pri verejných objednávkach. Takže konanie Aliancie fair-play sa mi zdá kontraproduktívne. Nemožno vyhlasovať sponzorstvo za účelové konanie a zároveň presadzovať, aby strany získavali viac prostriedkov od sponzorov.
Martin Federič (Smer): Ide o porovnávanie neporovnateľného.

Objemy prostriedkov pri verejnom obstarávaní za rok 2002
Verejná súťaž

28,15

Užšia súťaž

4,92

Konanie so zverejnením

0,46

Konanie bez zverejnenia

34,75

Spolu

68,26

Zdroj: ÚVO SR, údaje v mld. Sk

Darcovia strán - právnické osoby s najvyššími sumami verejných zakázok (spolu) za roky 2001-2003
strana darca-právnická osoba výška zakázok z verejných obstarávaní

ANO

Virtus

108 mil.

Damit

22 mil.

Hydrotour

16 mil.

HZDS

Sukmont

235 mil.

Eurotube

3 mil.

Smer

Ales

410 mil.

Combin

538 mil.

Energoclima

68 mil.

SDKÚ

Proxar

120 mil.

Autotrend

8 mil.

Teleko a Telecooper

120 mil.

KDH

Lesostav

112 mil.

Proxar

120 mil.

Hornex

875 mil.

Zdroj: Aliancia Fair-play

 

 

01 - Modified: 2002-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dane jednoduché a stimulujúce
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:04