TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kysel končí vo funkcii Lipšicovho zástupcu. Bojujeme ďalej, hovorí špeciálny prokurátor

23.08.2021, 13:03
Autor:
mahomahoTASRTASR
Generálny prokurátor Maroš Žilinka na začiatku augusta oznámil, že sa rozhodol nevymenovať Petra Kysela za zástupcu špeciálneho prokurátora.

Peter Kysel dnes končí vo funkcii povereného zástupcu špeciálneho prokurátora. Na sociálnej sieti to uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

"Nikdy počas svojej profesnej kariéry ani raz neuhol," napísal Lipšic s tým, že Kysel podľa neho patrí k najlepším a najskúsenejším prokurátorom.

"Prejavom dôvery a rešpektu bol aj nedávny podporný list 23 prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí ho stále považujú za najlepšieho kandidáta na funkciu zástupcu špeciálneho prokurátora," doplnil špeciálny prokurátor. 

Lipšic sa poďakoval Kyselovi za spoluprácu. "Bojujeme ďalej," zdôraznil. 

O nevymenovaní rozhodol Žilinka

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na začiatku augusta oznámil, že sa rozhodol nevymenovať Kysela za zástupcu špeciálneho prokurátora.

"Podľa generálneho prokurátora Slovenskej republiky boli Najvyšším súdom konštatované pochybenia prokurátora takého charakteru, ktoré sú nezlučiteľné s výkonom funkcie vedúceho prokurátora," uviedol vtedy hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Doplnil, že generálny prokurátor pri svojom rozhodovaní posudzoval splnenie podmienok na vymenovanie Kysela do funkcie vedúceho prokurátora komplexne.

"Nemohol teda neprihliadať aj na rozhodnutia Najvyššieho súdu z apríla a mája 2021, v ktorých bolo konštatované porušenie zákonnej povinnosti prokurátora vybavovať väzobné trestné veci prednostne a urýchlene a flagrantné porušenie jeho procesného postupu a lehôt pri predkladaní žiadostí obvinených o prepustenie z väzby, a tým závažného zásahu do ich práv," doplnil Skladan.

Zároveň Žilinka zobral na vedomie stanovisko 23 prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, v ktorom ho mali žiadať o prehodnotenie rozhodnutia.

Disciplinárne návrhy

Žilinka podal na Kysela dva disciplinárne návrhy. Prvý, ešte z mája 2021, sa týka prípadu exriaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa Reháka.

Kysel v rámci neho vybavoval žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu po obdobie takmer dvoch mesiacov.

Denník N informoval, že druhý disciplinárny návrh sa má týkať prieťahov v konaní v kauze bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského.

01 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 04 - Modified: 2024-03-22 09:29:53 - Feat.: - Title: Žilinka sa ohradil voči kritike: V trestných veciach exšéfa SIS Pčolinského som nikdy osobne nekonal 05 - Modified: 2024-03-21 12:27:16 - Feat.: - Title: Žilinka podal protest proti rozhodnutiu o odstrele medveďov v revíri Detva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 15:09