Ministerstvo zdravotníctva
StoryEditor

Slovensko daruje Ukrajine a Čiernej Hore 70-tisíc vakcín od AstraZenecy

23.08.2021, 15:05
Autor:
mahomaho
Minister zahraničia Ivan Korčok uviedol, že darovaním vakcín vyjadrujeme solidaritu s našimi partnermi a prispievame k boju s covidom na globálnej úrovni. 

Slovensko daruje vakcíny proti koronavírusu Ukrajine a Čiernej Hore. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí. 

Na Ukrajinu posielame 60-tisíc dávok vakcín AstraZeneca. Do Čiernej Hory pôjde 10-tisíc dávok od rovnakého výrobcu. 

Minister zahraničia Ivan Korčok uviedol, že darovaním vakcín vyjadrujeme solidaritu s našimi partnermi a prispievame k boju s covidom na globálnej úrovni. 

"Očkovanie považujem za najúčinnejší spôsob boja s pandémiou a je dôležité, aby očkovacie látky boli k dispozícii tam, kde sú v danom momente najviac potrebné. Zdieľaním vakcín so zahraničnými partnermi zároveň pomáhame aj sebe, keďže pandémiu nemôžeme poraziť v rámci hraníc jedného štátu,“ hovorí Korčok.

Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského je v súčasnosti očkovanie jediným nástrojom, ktorý chráni pred vážnym priebehom ochorenia covid-19.

"Celý proces očkovania veľmi pozorne z ministerstva manažujeme, preto akonáhle sme uvideli priestor z hľadiska efektívnosti využitia vakcín, ktoré máme aktuálne k dispozícii, sme sa rozhodli pomôcť v oblasti očkovania aj zahraničným partnerom, nakoľko ochorenie COVID-19 je jeden z kľúčových bodov na riešenie nielen na Slovensku, ale aj za hranicami,“ povedal Lengvarský.

Poskytnutie vakcín zabezpečuje ministerstvo zdravotníctva v koordinácii s rezortami diplomacie a vnútra. Darovanie vakcín tretím krajinám je koordinované s Európskou komisiou.

Ministerstvo zahraničia zdôraznilo, že darovaním vakcín Ukrajine a Čiernej Hore nie sú ohrozené potreby Slovenska súvisiace s očkovaním.

V úsilí o poskytnutie prebytočných vakcín aj ďalším krajinám chce štát pokračovať. 

"Týmto spôsobom sa zároveň Slovensku otvoria možnosti na flexibilné získavanie vakcín od zahraničných partnerov v závislosti od aktuálnych potrieb," dodal rezort diplomacie. 

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:01