TASR/Dano Veselský
StoryEditor

V podkladoch k tendrom NCZI majú byť chyby, Remišová chce ich opakovanie

26.08.2021, 14:53
Autor:
TASRTASR
Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) očakáva, že sporné tendre NCZI budú vypísané nanovo.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) nedávno vyhlásilo verejné obstarávania spolu za viac ako 58 miliónov eur. V podkladoch sa však vyskytli viaceré nezrovnalosti a chyby.

Upozornilo na to občianske združenie Slovensko.Digital. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) očakáva, že sporné tendre NCZI budú vypísané nanovo.

Tendre sa týkajú napríklad poskytovania podporných služieb na zabezpečenie prevádzky informačných systémov NCZI. Podľa Slovensko.Digital sa v dokumentoch k verejným obstarávaniam vyskytli viaceré nezrovnalosti.

"Nápadne sa to v oboch prípadoch podobá na klasický scenár z minulosti - budúci dodávateľ si pripravil súťaž, urobil si vyhodnotenie, ktoré pozície má a ktoré nie, a poslal to budúcemu zákazníkovi. Akurát niekto do finálnej podoby podkladov prekopíroval aj interné poznámky," poukázalo. Takéto chyby podľa združenia vyvolávajú otázky o spôsobe nákupu zo strany NCZI.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Veronika Remišová očakáva, že sporné tendre NCZI budú vypísané nanovo, inak by nemohli byť preplatené z eurofondov. Zároveň považuje kritiku medializovaného verejného obstarávania NCZI za opodstatnenú.

"Očakávam, že obe súťaže budú vypísané nanovo v súlade s princípmi dobre spravovaného IT, ktoré vláda odsúhlasila v minulom roku," uviedla Remišová.

Dodala, že ak by sa tak nestalo, MIRRI by nemohlo schváliť preplatenie eurofondových projektov, ktorých súčasťou boli aj sporné verejné obstarávania.
Zdravotnícke IT systémy sú zákonom oddelené od ostatných IT systémov štátu a vyhradené pre NCZI, ktoré spadá pod ministerstvo zdravotníctva, pretože obsahujú citlivé informácie pacientov.

01 - Modified: 2024-04-12 07:30:12 - Feat.: - Title: Študenti LF UK sa budú vzdelávať v elektronickom zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 04 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 05 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:23