Pavol CapekNCZI
StoryEditor

NCZI zastavilo verejné obstarávanie. Dôvodom je podozrenie z manipulácie

26.08.2021, 15:44
Autor:
TASRTASR
NCZI rozhodlo o zrušení verejného obstarávania vo veci poskytovania podporných služieb pre zabezpečenie prevádzky informačných systémov.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) rozhodlo o zrušení verejného obstarávania vo veci poskytovania podporných služieb pre zabezpečenie prevádzky informačných systémov NCZI.

Dôvodom zrušenia je podozrenie z manipulácie s verejným obstarávaním. Potvrdila to hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

​Podľa Slovensko.Digital sa v dokumentoch k verejným obstarávaniam vyskytli viaceré nezrovnalosti.

"Nápadne sa to v oboch prípadoch podobá na klasický scenár z minulosti - budúci dodávateľ si pripravil súťaž, urobil si vyhodnotenie, ktoré pozície má a ktoré nie, a poslal to budúcemu zákazníkovi. Akurát niekto do finálnej podoby podkladov prekopíroval aj interné poznámky," poukázalo. Takéto chyby podľa združenia vyvolávajú otázky o spôsobe nákupu zo strany NCZI.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Veronika Remišová očakáva, že sporné tendre NCZI budú vypísané nanovo, inak by nemohli byť preplatené z eurofondov. Zároveň považuje kritiku medializovaného verejného obstarávania NCZI za opodstatnenú.

"Očakávam, že obe súťaže budú vypísané nanovo v súlade s princípmi dobre spravovaného IT, ktoré vláda odsúhlasila v minulom roku," uviedla Remišová.

Dodala, že ak by sa tak nestalo, MIRRI by nemohlo schváliť preplatenie eurofondových projektov, ktorých súčasťou boli aj sporné verejné obstarávania.

Zdravotnícke IT systémy sú zákonom oddelené od ostatných IT systémov štátu a vyhradené pre NCZI, ktoré spadá pod ministerstvo zdravotníctva, pretože obsahujú citlivé informácie pacientov.

01 - Modified: 2024-04-12 07:30:12 - Feat.: - Title: Študenti LF UK sa budú vzdelávať v elektronickom zdravotníctve 02 - Modified: 2024-03-15 12:48:06 - Feat.: - Title: Ministerstvo podporilo úhradu bezbolestnej kolonoskopie 03 - Modified: 2024-02-27 10:31:59 - Feat.: - Title: NCZI eviduje problém so spätným ukončením elektronických peéniek. Ide o chybu pri zavedení nových služieb 04 - Modified: 2024-01-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Po extrémnej vlne covidu mala teraz prísť menšia. No štát zmenil prístup, vírus bude prichádzať potichšie 05 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Prelom pri objednávaní na vyšetrenia? Ambulancie žiadajú štát o elektronické úložisko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:59