TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Reakcie na obvinenie Kovaříka: Nemám dôvod na jeho odvolanie, hovorí Mikulec

27.08.2021, 12:32
Autor:
TASRTASR
Policajný šéf Peter Kovařík má aj naďalej dôveru ministra vnútra Romana Mikulca.

Ak je obvinenie voči policajnému prezidentovi Petrovi Kovaříkovi na solídnom základe, mal by aspoň dočasne prestať vykonávať funkciu.

Skonštatoval to vicepremiér a predseda SaS Richard Sulík na piatkovej tlačovej konferencii.

​Dodal, že ak sa to v krátkej dobe ukáže ako oprávnené, v SaS budú žiadať vyvodenie dôsledkov.

"V tomto momente neviem povedať, do akej miery je to vojna medzi policajtmi. Ak sú tieto obvinenia na aspoň čiastočne solídnom základe, tak si myslím, že policajný prezident by mal prestať vykonávať svoju funkciu aspoň dočasne, aspoň kým sa ukáže, ako to vlastne je," povedal Sulík.

Tvrdí, že na všetkých by mal platiť rovnaký meter. Poznamenal, že Slovensko zrejme nemá šťastie na policajných prezidentov a chce veriť, že sa to čoskoro zmení.

Mikulec nemá dôvod na odvolanie

Policajný šéf má aj naďalej dôveru ministra vnútra Romana Mikulca. Dôvod na jeho odvolanie zatiaľ nevidí.

"Obvinenie neznamená, že človek je aj vinný. Vzniesť obvinenie je právom orgánu činného v trestnom konaní, ak má dôvody a podozrenie, ale to neznamená, že to, čo je v obvinení, človek aj urobil," vysvetlil Mikulec pre médiá.

Dodal, že keď mu doručia uznesenie o vznesení obvinenia voči Kovaříkovi, bude sa tým zaoberať. "Budeme to skúmať, či vznikli podmienky na to, aby sme ho postavili mimo služby. Nemám zatiaľ dôvod na jeho odvolanie," zdôraznil Mikulec.

Dodal, že ponechanie prezidenta vo funkcii nebude ohrozovať dôležitý záujem štátnej služby.

Hlas vyzýva na odstúpenie

Opozičný Hlas vyzval Kovaříka, aby zo svojej funkcie odstúpil.

"Je nepredstaviteľné, aby vyše dvadsaťtisíc policajtov, ktorí si čestne a poctivo vykonávajú svoju prácu, viedol policajný prezident, obvinený zo zločinu marenia spravodlivosti," uviedol predseda strany Peter Pellegrini. 

Zmarenie zásahu

Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila vo štvrtok (26. 8.) Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

Mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Zemanom a Petrom Petrovom. Kovařík obvinenie odmieta, podal voči nemu sťažnosť.

Minister vnútra zatiaľ nepripravuje rozhodnutie o dočasnom pozbavení Kovaříka výkonu štátnej služby policajta. Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) si ho predvolal na zasadnutie výboru.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:36