Reuters
StoryEditor

Čo je to Coreper

08.07.2016, 00:00

Coreper je výbor stálych predstaviteľov vlád členských štátov pri Európskej únii. Je to hlavný prípravný orgán Rady Európskej únie. Delí sa na Coreper I. a II. Obidva orgány zasadajú každý týždeň. Body, o ktorých má rokovať Rada, najprv preskúma Coreper, ak Rada nerozhodne inak. Na rozdiel od Rady nemá Coreper rozhodovacie kompetencie. Názov pochádza z francúzskeho výrazu Comité des Représentants Permanents, ktorý znamená výbor stálych zástupcov.

Medzi hlavné úlohy orgánu patrí koordinácia a príprava práce Rady, zaručenie konzistentnosti politík únie a príprava dohôd a kompromisov, ktoré sa predkladajú Rade na schválenie. V Coreperi sa stretávajú stáli predstavitelia členských štátov, teda veľvyslanci jednotlivých krajín únie.

Coreper I. sa venuje šiestim okruhom Rady. Prvým je poľnohospodárstvo a rybárstvo, druhým konkurencieschopnosť. Ďalej sa venuje vzdelávaniu, mládeži, kultúre a športu, zamestnanosti, sociálnej politike, zdraviu a spotrebiteľským záležitostiam. Venuje sa aj životnému prostrediu a doprave, telekomunikáciám a energetike. Coreper I. tvoria zástupcovia stálych predstaviteľov krajín únie. Predsedá im zástupca stáleho predstaviteľa krajiny, ktorá aktuálne predsedá v Rade pre všeobecné záležitosti. Coreper II. sa zaoberá všeobecnými záležitosťami, zahraničnými vecami, hospodárskou a finančnou problematikou, spravodlivosťou a vnútornými záležitosťami. Do jeho pôsobnosti teda patria politicky a ekonomicky dôležitejšie agendy.


Coreper II. tvoria stáli predstavitelia členských štátov. Zasadnutiam predsedá stály predstaviteľ krajiny, ktorá predsedá Rade pre všeobecné záležitosti.

Členovia Coreperu reprezentujú záujmy svojich štátov. Tým sa odlišuje od tých inštitúcií a orgánov EÚ, ktoré väčšinou reprezentujú nadnárodný princíp. Pracovné skupiny Coreperu najprv začlenia technické požiadavky jednotlivých vlád do legislatívnych návrhov. Pripravené návrhy sa potom dostanú príslušnému výboru. Ešte predtým, ako sa legislatívny návrh predloží Rade, sa o ňom rokuje v Stálom výbore zástupcov. Úlohou tohto posledného kroku je doladenie rozdielnych stanovísk vlád.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:30