Igor Matovič v parlamenteTASR
StoryEditor

Ako môžu pokračovať parlamentné hádky? Päť otázok a odpovedí

11.07.2016, 00:00
Keď sa opozícia minulý týždeň pokúsila v parlamente odvolávať ministra vnútra Roberta Kaliňáka, predseda národnej rady Andrej Danko schôdzu prerušil a odložil na pondelok.

Keď sa opozícia pokúsila odvolávať premiéra Roberta Fica, koalícia sa s opozíciou pohádala, kto mal schôdzu vôbec viesť. Opozícia nemá v pláne ustúpiť, chce pokračovať v odvolávaní aj v protestoch. HN pre vás pripravili päť otázok a odpovedí o patovej situácii v Národnej rade.

Pozrite si hádku v parlamente zo štvrtka 7. júla:



1. Môže koalícia obštruovať?
Opozícia má ústavné právo zvolať schôdzu na vyslovenie nedôvery členovi vlády. Podľa bývalého podpredsedu parlamentu Jána Figeľa jej program nemožno ani meniť, ani odmietať. „Preto si myslím, že väčšina by nemala obštruovať, lebo to je jednak nedôstojné, a jednak je to popieranie základného ústavného práva opozície,“ dodal Figeľ.


Obštrukcia je na druhej strane klasickou parlamentnou procedúrou, ktorou poslanci podľa politológa Tomáša Koziaka predídu napríklad odvolaniu člena vlády alebo prijatiu zákona. „Touto konkrétnou obštrukciou je však opozícii vzaté právo slobodne prezentovať svoje názory,“ hovorí Koziak, ktorý to považuje za neférové.

2. Čo urobí predseda parlamentu Andrej Danko?
Danko si vraj vypočuje oboch podpredsedov parlamentu Andreja Hrnčiara a Luciu Nicholsonovú, ktorí sa koncom minulého týždňa dostali do konfliktu o tom, kto má predsedať schôdzi. „Národná rada potrebuje nové pravidlá, ktoré budú schopné reagovať na takéto excesy,“ povedal Danko o konaní Nicholsonovej s tým, že chce čo najskôr zvolať poslanecké grémium a prijať nový rokovací poriadok. O aké zmeny ide, zatiaľ nie je jasné.

Podľa Koziaka by sa mohlo upraviť napríklad to, aby sa poslanci nepodpisovali v prezenčnej listine za kolegov alebo aby bolo jasné, kto má viesť schôdzu. Hlavná je však podľa neho politická kultúra, slušnosť a úcta k názorom opozície. „Tú však do parlamentu neprinesieme tým, že nalinajkujeme parlamentné procedúry,“ myslí si Koziak.

3. Bude pokračovať odvolávanie?
Opozícia bude aj naďalej zvolávať schôdze na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a premiérovi Robertovi Ficovi, pričom líder Obyčajných ľudí Igor Matovič nevylúčil aj pridanie ďalších mien. „Adeptov na odvolanie je momentálne veľmi veľa,“ povedal Matovič. Jedným z nich je predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý podľa Matoviča kryje falšovanie verejnej listiny tým, že podpis na poverení pre Hrnčiara prehlásil za svoj.

4. Budú pokračovať protesty?
„Rozhodli sme sa ísť formou letných protestov pred Bonaparte,“ avizoval Matovič. Protest sa bude konať už dnes a Matovič ho nazval Bonapárty. Po novom však ľudia nebudú môcť protestovať aj v okolí konania predsedníctva EÚ, pretože tieto verejné priestranstvá si na všetky termíny dôležitých rokovaní zarezervovali poľovníci z organizácie Lovu zdar, čo potvrdila hovorkyňa mesta Nora Remiarová. Matovič tvrdí, že im to protesty nenaruší.

5. Čo na to voliči?
Kauza Bašternák nespôsobí hromadnú migráciu voličov. Tí, ktorí volili stranu Smer, nezačnú pravdepodobne sympatizovať s OĽaNO alebo SaS, rovnako to platí naopak. Podľa šéfa agentúry Focus Martina Slosiarika voliči nezvyknú prechádzať z jedného ideového tábora do druhého, skôr si hľadajú nejaký medzistupeň. „Napríklad SNS má najväčší potenciál pre svoj rast práve medzi voličmi Smeru,“ povedal Slosiarik. K veľkým zmenám preferencií však v poslednom čase nedošlo, napríklad prepad preferencií Smeru sa podľa neho zatiaľ pohybuje na úrovni štatistickej chyby.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 04 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 05 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:31