Miroslav Lajčák
StoryEditor

Je načase, aby sme sa na Európsku úniu pozreli kriticky, vyhlásil Lajčák

11.07.2016, 10:05
Autor:
TASRTASR

Vášeň pre členstvo v Európskej únii nahradila únava z rozširovania a euroskepticizmus. Delenie a individuálny prístup vyhrávajú nad jednotou. Hospodárska a finančná kríza otriasla dôverou v euro a vysporiadať sa treba aj s migráciou a rozhodnutím Veľkej Británie opustiť úniu.

Takto zhodnotil súčasný stav v EÚ minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v Národnej rade na stretnutí predsedov výborov pre európske záležitosti parlamentov členských krajín EÚ (COSAC).

"Všetko toto je závažné, ale musíme zostávať pokojní a konať spoločne," vyhlásil Lajčák.

Podľa neho u Európanov už nepanuje dostatok dôvery, že EÚ dokáže dosiahnuť výsledky. "Ľudia sa boja straty bezpečnosti, identity a prosperity. Ale čoho sa naši občania boja najviac je to, že elity EÚ nebudú schopné vysporiadať sa so všetkými výzvami, pred ktorými stojíme. Je načase, aby sme sa kriticky pozreli na úniu aj na seba samotných," doplnil Lajčák.

Zdôraznil, že únia chce zachovať čo najlepšie vzťahy s Veľkou Britániou. Rokovania však nemôžu začať skôr, ako Británia oznámi odchod. "Ale nemôžeme zostať nečinní," poznamenal s tým, že budúcnosťou únie sa bude zaoberať aj neformálny summit 16. septembra v Bratislave.

"Všetci chceme modernú dopredu pozerajúcu Európu. Európu pre všetkých občanov. Chceme, aby nás viac spájalo a nedelilo. Musím jasnejšie našim občanom vysvetľovať, prečo únia je riešením a nie problémom, prečo je priateľom a nie nepriateľom, a prečo neexistuje lepšia alternatíva," doplnil Lajčák.

Účastníkom COSAC-u predstavil priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Lajčák deklaroval snahu posilniť európsku ekonomiku a modernizovať a rozšíriť jednotný trh. "A to o oblasti ako energetika a digitálna ekonomika," doplnil minister. Medzi prioritami je aj udržateľná migračná a azylová politika a obchodné dohody a politika rozširovania. 

"Chceme byť pragmatickými a realistickými. Je načase, aby sme dosiahli konkrétne a hmatateľné výsledky. Chceme zjednocovať, chceme byť hlasom ľudu. Musíme sa zaoberať reálnymi problémami našich ľudí," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:18