Juraj Droba, SaSTASR
StoryEditor

Poslanec SaS chce nahradiť Freša. Má podporu Opozičnej rady

20.07.2016, 10:40
Autor:
TASRTASR

Poslanec Národnej rady SR Juraj Droba (SaS) zvažuje kandidovať v budúcoročných voľbách do orgánov samosprávnych krajov na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). "Do konca tohto roka by som sa mal rozhodnúť," povedal pre TASR.

Droba by mal zrejme kandidovať s politickou podporou opozičných strán SaS a OĽaNO-NOVA, ktoré už v utorok (19.7.) ohlásili, že pôjdu do budúcoročných volieb do vyšších územných celkov (VÚC) spoločne. Uvažovať sa má o podpore iných pravicových strán, medzi ktorými by mali byť OKS či SMK.

Švejna šumy dementoval

Šumy okolo kandidatúry na post šéfa Bratislavského kraja, naopak, dementoval súčasný štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Ivan Švejna (Most-Híd). "Mojou politickou prioritou je presadenie zmien v dôchodkovom systéme," zdôraznil pre TASR Švejna.

"Kým sa tieto ciele nenaplnia, o inej politickej kariére neuvažujem," dodal s tým, že tento postoj by nezmenila ani priama ponuka. Do budúcnosti však užšie spojenie s regionálnou politikou nevylúčil. "Ak sa moje súčasné ciele naplnia, môžem uvažovať, čo ďalej," pripustil.

Ako o jednom z možných kandidátov na šéfa BSK sa hovorí aj o poslancovi Národnej rady SR a predsedovi hnutia Sme rodina Borisovi Kollárovi. Ten kandidatúru nevylúčil. Pre TASR však uviedol, že túto informáciu nemôže potvrdiť.

Jasné nie alebo áno nepovedal ani bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. "Ak budem kandidovať, tak určite ako nezávislý kandidát," povedal pre TASR.

Prvým kandidátom je Uhler

Ešte nejasnejšie sa vyjadril súčasný predseda BSK Pavol Frešo, podľa ktorého je Bratislavský samosprávny kraj vo výbornej kondícii aj vďaka rozumnému prístupu zastupiteľstva k problémom či výzvam.

"Aj po tom, ako dokončíme spoločné projekty pre našu župu, nám zostane veľa práce, aby bola Bratislava ako Helsinky a Bratislavský kraj ako okolie Viedne," uviedol pre TASR.

V médiách sa začalo objavovať i meno nezaradenej poslankyne NR SR Martiny Šimkovičovej, ktorú spájali s možnou kandidatúrou s podporou Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS). Šimkovičová podobné špekulácie dôrazne poprela.

Prvým oficiálnym kandidátom na post predsedu BSK je zatiaľ len bratislavský mestský poslanec a zástupca starostu mestskej časti Jarovce Jozef Uhler.

01 - Modified: 2024-04-11 09:55:29 - Feat.: - Title: SaS navrhuje zmeniť zloženie členov rady školy v reedukačných centrách 02 - Modified: 2024-04-11 09:20:07 - Feat.: - Title: Gröhling predstavil nových podpredsedov SaS. Vybral si štyri známe tváre 03 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 04 - Modified: 2024-04-08 14:38:00 - Feat.: - Title: SaS považuje situáciu s medveďmi za vážnu, žiada Tarabu zriadiť pracovnú skupinu 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. apríl 2024 14:22