YouTube.com
StoryEditor

Lajčák musel vysvetľovať Ficove výroky o moslimoch. Choďte a opýtajte sa jeho, povedal britskému novinárovi

22.07.2016, 07:37
Autor:
hašhaš
Je to diskriminácia na základe náboženstva, tlačil na šéfa našej diplomacie novinár.

„Choďte a opýtajte sa jeho." Tak znela odpoveď ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, keď sa ho novinár Tim Sebastian pýtal na výroky Roberta Fica o moslimoch. 

Britský žurnalista sa Lajčáka pýtal na predvolebné výroky premiéra o tom, že Slovensko nikdy neprijme žiadneho moslima na základe povinných kvót. "To je čistá diskriminácia, na základe náboženstva," povedal Lajčákovi. 

Šéf našej diplomacie sa bránil tým, že Slovensko nikdy neodmietlo poskytnúť azyl kvôli náboženstvu. "Tak o čom hovoril?" pýta sa ďalej Sebastian. "Opýtajte sa jeho," znie odpoveď. 

Sebastian sa vrátil aj k výroku premiéra z minulého roka, kedy Fico vyhlásil, že na Slovensku monitorujeme každého moslima. "Toto je náboženská diskriminácia," hovorí. Lajčák sa bránil tým, že toto boli výroky vytrhnuté z kontextu predvolebnej kampane. 

Zostrih z relácie venovaný výrokom o moslimoch

"V akom kontexte to môže znieť lepšie?" zaujíma sa novinár, ktorý má na konte rozhovory s viacerými svetovými politickými lídrami. Medzi nimi aj americkí prezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter alebo posledný líder Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov. 

Sebastian Lajčákovi pripomenie ešte ďalšie výroky premiéra o tom, že nedovolí, aby sa u nás vytvorila ucelená komunita moslimov alebo, že islam nemá na Slovensku miesto. "Ak toto nie je diskriminácia na základe náboženstva, povedzte mi, čo je," tlačí na Lajčáka. 

"Choďte a opýtajte sa premiéra na kontext," reaguje šéf slovenskej diplomacie. "Ja hrdo hovorím, že v našej krajine nikdy nebola diskriminácia základe viery alebo z iných dôvodov," zakončil. 

Časť relácie Conflict zone s názvom "Je Slovensko pripravené na predsedníctvo" trvala takmer tridsať minú a Lajčák musel odpovedať okrem otázok o moslimoch napríklad aj Marianovi Kotlebovi. 

"Jasne som povedal, že je nacista," povedal Lajčák. Sebastian sa ho vtedy pýtal, ako je možné, že Kotlebovi pred župnými voľbami prešli bez dôsledkoch sľuby o Rómoch. "Má byť teraz zodpovedný za rozhodnutia nezávislých súdov na Slovensku?" pýtal sa Lajčák. 

Celý rozhovor s Miroslavom Lajčákom v relácii Conflict zone

01 - Modified: 2019-05-07 12:52:52 - Feat.: - Title: Danko cestou do Ruska neporušuje žiadnu smernicu Únie, tvrdí minister Lajčák 02 - Modified: 2019-02-06 09:06:16 - Feat.: - Title: Lajčák sa stretol s Blahom, dôvodom je Venezuela 03 - Modified: 2018-11-28 16:52:01 - Feat.: - Title: Beblavý sa ostro pustil do Danka: Je to ruský agent a chce sa zbaviť Lajčáka 04 - Modified: 2018-11-20 15:23:03 - Feat.: - Title: Danko reaguje na odvolávanie: Som pripravený na akékoľvek rozhodnutie 05 - Modified: 2018-11-20 08:34:30 - Feat.: - Title: Lajčák tvrdí, že v Smere sú politické boje. V hre je aj demisia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:41