Marian Kotleba.HN/Peter Mayer
StoryEditor

Kotlebovci chystajú hliadky aj na západe, železnice sa ich snažia stopnúť

03.08.2016, 14:03
Železnice zakázali vo vlakoch politickú agitáciu ešte 1. júla, hliadky to nijak nezasiahlo.

Keď 11. apríla vypravil šéf ĽS NS Marian Kotleba prvú vlakovú hliadku, predstavitelia štátu neskrývali svoje rozčarovanie a rozhorčenie. Dodnes však žiadne konkrétne kroky, o ktorých by bola verejnosť informovaná, neurobili. Tie nakoniec ale prišli. Nenápadne, z inej strany a podľa všetkého neúčinne.

Železnice zakázali politickú agitáciu

Od 1. júla totiž platí aktualizovaný prepravný poriadok Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Tento dokument upravuje podmienky, za ktorých sú vo vlakoch prepravované osoby.

Po novom je bez predchádzajúceho písomného povolenia ZSSK vo vlakoch zakázaná politická agitácia, podpora alebo popularizácia názvu, značky, programu alebo hesiel politickej strany, politického hnutia alebo kandidáta, umiestňovať alebo rozdávať letáky. V prípade porušenia má byť osoba vysadená na najbližšej stanici vlaku. Píše sa to v článku A.4.6.

Podľa informácií HNonline bol tento článok v prepravnom poriadku doplnený práve kvôli hliadkam kotlebovcov, ale dodnes nebol uplatnený ani raz a urastení prevažne holohlaví muži v straníckych tričkách či mikinách ĽS NS aj napriek nemu ďalej vo vlakoch hliadkujú.

Potvrdzuje to aj facebookový status poslanca ĽS NS a aktívneho člena vlakových hliadok Milana Mazureka. Ten poprel tvrdenie niektorých médií, že hliadky vo vlakoch skončili – to tvrdil napríklad portál Pluska.sk, ktorý o zmene prepravného poriadku informoval ako prvý. Mazurek sa o tom mal dočítať práve počas svojej vlakovej hliadky. „Hliadky nie len, že nezmiznú, no práve pracujeme na ich ďalšom rozširovaní,“ dodal. 

Predstavitelia ĽSNS spúšťajú od jesene svoje vlakové hliadky aj na západnom okruhu. Uviedol to dnes podpredseda strany Milan Uhrík v reakcii na medializované informácie, že vzhľadom na zmenený prepravný poriadok ZSSK museli doterajšie hliadky vo vlakoch skončiť.

"ĽSNS patrí medzi VIP-klientov železníc. V súčasnosti máme k dispozícii deväť prenosných celosieťových celoročných cestovných lístkov v celkovej hodnote viac ako 8600 eur. Medializované správy pokladáme za trápny pokus zdiskreditovať našu prácu v prospech slušných ľudí. Takéto pokusy nám len dávajú novú odvahu a energiu pokračovať v ochrane tých, čo nechráni štát," odkázal Uhrík.

Žitňanská: Nikto nebude nahrádzať štát

Podľa slov Kotlebu majú hliadkujúci byť "špeciálne vycvičení muži odolní voči stresu a fyzicky zdatní." "Ak bude nutné, v zmysle zákona, do príchodu polície páchateľa zadržia," popísal svoju predstavu líder ĽSNS.

"Štát nevie ochrániť slušných ľudí," vyhlásil na tlačovej konferencii Kotleba.  Hliadky dodnes nemajú špeciálne povolenie a do vlakov si musia kupovať lístky. Nikto nemôže nahrádzať štát a na Slovensku ani nikto štát nahrádzať nebude. Vyhlásila to krátko po spustení hliadok pred novinármi ministerka spravodlivosti za stranu Most Lucia Žitňanská.

"Nie je na to dôvod. Vlaky na Slovensku sú bezpečné, kriminalita tam klesá. Na žiadne takéto iniciatívy nie je dôvod," dodala ministerka.

Ak by poslanci alebo členovia ĽSNS chceli zabrániť spáchaniu trestného činu, môžu tak rovnako ako hociktorí občania Slovenska urobiť a neboli by za to trestne zodpovední. Ak by však chceli využívať oprávnenia, ktoré pozná napríklad zákon o policajnom zbore a ktoré môže využívať len príslušník policajného zboru, môžu sa sami vystaviť trestnému stíhaniu. Deň úp spustení hliadok to na brífingu uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

01 - Modified: 2024-04-03 13:15:01 - Feat.: - Title: ZSSK a odborári sa dohodli. Kolektívnu zmluvu predĺžia do roku 2028, priniesť má lepšie pracovné podmienky 02 - Modified: 2024-03-30 10:22:02 - Feat.: - Title: Železnice trápi nedostatok zamestnancov. Chýbajú najmä rušňovodiči, nových chce vychovať škola v Martine 03 - Modified: 2024-03-21 13:42:49 - Feat.: - Title: Slovenské železnice počas Veľkej noci zvýšia kapacitu IC vlakov a posilnia vlakové spojenia 04 - Modified: 2024-03-13 13:30:50 - Feat.: - Title: Vlaky v úseku Kúty a Břeclav budú od soboty premávať odklonom 05 - Modified: 2024-03-11 14:19:05 - Feat.: - Title: Železnice upozorňujú na obmedzenia v premávke vlakov prechádzajúcich cez Nemecko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:25