StoryEditor

Ako bude vyzerať nový akademický rok? Nechceme opakovať minuloročný scenár, hovorí Krčméry

30.08.2021, 12:25
Autor:
TASRTASRredred
Rezort školstva odporúča štúdium umožniť prezenčnou formou tam, kde to epidemiologická situácia umožňuje.

Rozhodnutie o otvorení zimného semestra akademického roka 2021/2022 zostane na rozhodnutí vysokých škôl a univerzít.

V pondelok o tom na pôde ministerstva školstva informoval štátny tajomník rezortu Ľudovít Paulis.

"Individualita zostáva na vysokých školách, čiže na vysokých školách bude, ako si zorganizujú v rámci mantinelov svoj akademický rok. Spôsob výučby, či bude prezenčne, hybridne alebo dištančne," povedal s tým, že Svetová zdravotnícka organizácia aj ministerstvo samotné odporúčajú, aby sa výučba v čo najväčšej možnej miere realizovala prezenčne.

Ako zdôraznil, rezort školstva odporúča štúdium umožniť prezenčnou formou tam, kde to epidemiologická situácia umožňuje.

V prípade, že sa niektorý okres dostane do inej farby podľa COVID automatu, situácia sa prehodnotí.

Zástupcovia rezortu tiež vyzvali študentov aj vyučujúcich, aby zvážili svoje možnosti a pokiaľ nemajú zdravotné dôvody, dali sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

"Snahou nás všetkých je, aby žiaci a študenti boli v školách," hovorí hlavný hygienik Ján Mikas.

Dodáva však, že pandémia ešte neskončila, a tak Úrad verejného zdravotníctva vypracuje usmernenie pre vysoké školy, ktoré sa bude odvolávať na covid automat a platné vyhlášky.

"Nechceme opakovať scenár z minulého roka," uviedol infektológ Vladimír Krčméry. Podľa neho je dôležité, že rektori aj študenti pochopili, že je potrebné dodržať usmernenie WHO a čo najmenej znížiť dištančnú výučbu.

Vysoké školy a univerzity taktiež dostanú v najbližších dňoch do nového akademického roka viac ako 15,5 miliónov eur na kompenzáciu v súvislosti s pandémiou. 

Pandémia koronavírusu (30.8.) 12:52 Krčméry hovorí, že nie je všetko v rukách vysokých škôl. Podľa neho je iluzórne myslieť si, že nepríde k šíreniu delta vírusu zo zahraničia.  12:50 "Nechceme opakovať scenár z minulého roka," hovorí profesor Vladimír Krčméry.  Podľa neho je dôležité, že rektori aj študenti pochopili, že je potrebné dodržať usmernenie WHO a čo najmenej znížiť dištančnú výučbu.  12:48 "Snahou nás všetkých je, aby žiaci a študenti boli v školách," hovorí hlavný hygienik Ján Mikas. Dodáva však, že pandémia ešte neskončila, a tak ÚVZ vypracuje usmernenia pre vysoké školy, ktorý sa bude odvolávať na covid automat a platné vyhlášky.  12:42 Vysoké školy dostanú na kompenzácie v súvislosti s pandémiou vyše 15 miliónov eur.  12:38 Viac ako 80 percent záujemcov o bývanie na internátoch je zaočkovaných prvou dávkou, hovorí Paulis.  12:36 Štátny tajomník ministerstva školstva hovorí, že bude na jednotlivých vysokých školách, aby si zvolili, v akom režime budú fungovať.  Odporúčania však podľa neho hovoria, aby to bolo v čo najväčšej možnej miere prezenčne.  12:28 Mikas, Krčméry a Paulis informujú o tom, ako bude vyzerať nový akademický rok 10:16 Grafika ministerstva zdravotníctva k včerajšej bilancii 10:16 Aktuálna bilancia na Slovensku Z 1 485 PCR testov zistili v nedeľu laboratóriá na Slovensku 49 pozitívnych. Vykonaných bolo tiež 3 548 antigénových testov, z ktorých bolo 25 pozitívnych. Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Košickom kraji (16), nasleduje Bratislavský (11), Trnavský (8), Žilinský (8), Prešovský (3), Nitriansky (2), Trenčiansky (1) a Banskobystrický (-). Dnes neohlásili žiadne úmrtie. Včera prvou dávkou vakcíny zaočkovali 1 008 osôb. Druhú dávku uplynulý deň dostalo 1 329 ľudí. 08:42 WHO: Všetky školy by mali zostať otvorené, ale dbať na prevenciu Všetky školy by mali zostať otvorené a prijať také opatrenia, aby v nich hrozilo čo najmenšie riziko nákazy covidOm-19, uviedli dnes európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Detský fond OSN (UNICEF) pre Európu a Strednú Áziu. Varujú pred vysoko nákazlivou mutáciou delta a vyzývajú k ochrane fyzického i duševného zdravia detí, najmä tých najzraniteľnejších. "Pandémia spôsobila najkatastrofálnejšie narušenie vzdelávania v histórii. Je preto životne dôležité, aby fyzická výučba v triedach pokračovalo bez prerušenia v celom európskom regióne. Má to zásadný význam pre vzdelávanie detí, ich duševné zdravie a sociálne zručnosti," uviedol regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge.

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-17 07:41:22 - Feat.: - Title: Zúfalstvo na trhu práce ich tlačí do šľapají Baťu: Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 05 - Modified: 2024-04-10 04:53:15 - Feat.: - Title: Pribúda čoraz viac domškolákov, učia sa hravou formou. Inšpekcia zdvíha varovný prst
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:34