Radoslav ProcházkaPavol Funtál
StoryEditor

Kam pôjde Procházka? Päť otázok, čo bude so Sieťou

15.08.2016, 00:00
Radoslav Procházka zostal v strane, no bez funkcie. Plánuje sa uchádzať o iný významný post, ktorý označuje za riziko.

Pád strany v priamom prenose. Chaos, zmätok a porážka Radoslava Procházku, ktorý ešte pred pár mesiacmi neskrýval ambície na premiérske kreslo. Približne tak informovali médiá o víkendovom sneme strany Sieť, na ktorom sa rozhodovalo o novom predsedovi. Pritom ani pár minút pred jeho začiatkom nebolo zrejmé, či bude Procházka vôbec kandidovať. Nakoniec vyhlásil, že už nemá na zotrvanie v predsedníckej funkcii „morálne právo“. Štafetu napokon prebral Roman Brecely – nenápadný politik, ktorý získal ako jediný zo strany po voľbách ministerské kreslo na rezorte dopravy. Hospodárske noviny pripravili najdôležitejšie otázky a odpovede o dianí v Sieti.


1. Zostane Brecely ministrom dopravy?
O ministrovi dopravy Romanovi Brecelym sa začalo hovoriť ako o novom šéfovi Siete už pred pár týždňami. Ako prvé o tom informovali HN, s odvolaním sa na viacero zdrojov zvnútra strany. O svojej nominácii sa vraj dozvedel až priamo na sneme. „Pre mňa je to prekvapenie, s ktorým sa budem musieť naučiť žiť. Nad rámec svojich povinností budem musieť zvládnuť aj túto funkciu. Ministrom dopravy ostávam,“ povedal novinárom cez víkend Brecely. Rovnako argumentoval aj šéf nitrianskeho klubu strany Tomáš Stoklasa, ktorý sa vzdal v prospech Brecelyho svojej kandidatúry a umožnil mu stať sa tak jediným uchádzačom o predsednícke kreslo. Pôvodne bol kandidátom aj Eduard Adamčík, ktorý mal na starosti budovanie strany na východnom Slovensku. Jeho kandidatúra však nebola nakoniec platná, keďže zo snemu odišiel spolu so štvoricou ďalších nespokojných „hrnčiarovcov“.

2. Má Brecely šancu doviesť Sieť do parlamentu?
Podľa posledného prieskumu agentúry AKO by Sieť dnes volilo iba jedno percento ľudí. Odborníci preto hovoria, že strana je prakticky „mŕtva“ a do parlamentu sa už zrejme nedostane. „Šance sú minimálne, strana momentálne už iba dožíva,“ povedal politický analytik Ján Baránek. Veľa dôvery sa pritom nevkladá ani do Brecelyho. „Ako minister sa zatiaľ veľmi neprejavil, chýba mu charizma, ktorou by ľudí oslovil. Navyše, v strane zostáva rozkol,“ zhodnotil analytik. Podľa prezidenta Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova je Brecely prakticky neznámy človek, ktorý nestál ani pri zrode strany.

3. Prečo Procházka odišiel a čo ho čaká?
Procházka na sneme vyhlásil, že už necíti morálne právo viesť stranu. Zdôvodnil to nízkym výsledkom vo voľbách, ale aj neschopnosťou udržať pokope poslancov, ktorí začali krátko po vstupe do vládnej koalície so Smerom odchádzať. Najprv to bol Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková, ktorí zostali nezaradení. A nedávno sa medzi kritikov zaradila aj pätica poslancov okolo Andreja Hrnčiara, ktorí snem v sobotu opustili. Následne ho na sneme spolu s Martinom Fedorom zbavili delegáti straníckych funkcií. Jediná, ktorá už vopred svoj odchod zo strany odmietla, je Alena Bašistová. „Zostávam verná voličom Siete a jej členskej základni,“ potvrdila pre HN počas snemu. Počas Snemu sa napokon delegáti dohodli aj na novom predsedníctve strany. Bola do neho dosadená práve Bašistová, ale aj Tomáš Stoklasa, ktorý sa vzdal svojej kandidatúry na post šéfa Siete práve v prospech Brecelyho. Za podpredsedov boli zvolení Martin Kapitulík a Igor Adamec, súčasný štátny tajomník na ministerstve kultúry. Procházka v strane zostáva aj bez funkcie. „Zostávam poslancom. Som síce jediný z tejto straníckej zostavy bez funkcie, ale tak to malo byť,“ povedal. Naznačil tiež, že má záujem uchádzať sa o inú funkciu, ktorá môže pre neho znamenať aj určité „osobné riziko“. Možností je pritom viacero: už dávnejšie sa hovorilo o jeho záujme o post ústavného sudcu. Rovnako sa špekuluje, že má záujem zaplniť prázdne miesto sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu, či o post nového šéfa Protimonopolného úradu. Procházka sľúbil, že počas tohto týždňa špecifikuje, o ktorú pozíciu sa bude uchádzať.

4. Ako sa k novému vedeniu strany postavia „hrnčiarovci“?
To, či skupina poslancov okolo Andreja Hrnčiara zotrvá v strane aj pod vedením Brecelyho, bude známe už čoskoro. Na pondelok je naplánované stretnutie Brecelyho s Hrnčiarom, avšak bez prítomnosti médií. Už skôr sa pritom v kuloároch hovorilo o tom, že „hrnčiarovci“ plánujú odchod k „bugárovcom“, s ktorými mali už neformálne aj rokovať. V tom prípade by to nemusela byť veľká rana pre koalíciu, keďže by sa pätica poslancov iba preskupila do inej strany. Pokiaľ by sa však rozhodli zo strany vystúpiť a zostať nezaradení, prípadne sa spojiť s opozíciou, vláda by zostala iba s krehkou väčšinou. Čiže na pokraji pádu. Pravdepodobnejšie však je, že nespokojenci budú aj naďalej podporovať vládnu koalíciu, myslí si Baránek. „Hrozia však iné komplikácie, napríklad pri schvaľovaní zákonov či pri rokovaniach. Nie je jasné, či budú koaliční partneri rokovať iba s Brecelym, alebo aj s päticou poslancov, prípadne iba s ich zástupcom. To si ešte musia vyjasniť,“ povedal.

5. Prevezme vedenie strany plnú zodpovednosť za dlh?
Iba za minulý rok skončila Sieť v strate 2,5 milióna eur. Za dlh strany má pritom ručiť osobne Procházka svojím majetkom. Okrem neho je ručiteľom aj strana. Brecely zatiaľ nešpecifikoval, či nové vedenie Siete dlhy prevezme. „Nemal som možnosť vidieť ešte finančné výkazy o hospodárení strany,“ zareagoval pre portál Aktuality.sk.

Pozrite si reakciu Radoslava Procházku po sneme Siete:

01 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 02 - Modified: 2024-02-03 14:30:06 - Feat.: - Title: Mimoparlamentné strany Šanca a Demokrati sa zlúčia, stane sa tak na sneme 03 - Modified: 2024-01-20 08:20:46 - Feat.: - Title: KDH usporiada snem 16. marca v Trenčíne, bude sa voliť predseda hnutia 04 - Modified: 2023-05-16 13:49:15 - Feat.: - Title: V OĽaNO sa nenápadne povyšovalo. V hnutí vzniká tlak na rozrastanie základne 05 - Modified: 2023-05-13 14:19:11 - Feat.: - Title: Kollár vylúčil Smer z povolebnej spolupráce. O voličov sa bije s Matovičom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:33