StoryEditor

Maďaričov koniec nie je aktuálny, vláda však môže prísť o jedného ministra

17.08.2016, 11:00
Autor:
TASRTASR
Dnešné rokovanie vlády nedalo odpoveď na otázku, či Roman Brecely opustí stoličku ministra dopravy.

Bola to moja povinnosť v zmysle programového vyhlásenia vlády. Tak odôvodnil predloženie novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS na dnešné rokovanie vlády minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

Národniari postoj nezmenia

„Nie len ja, ale aj premiér si ctíme programové vyhlásenie vlády,“ vysvetlil pred začiatkom vlády. Pripomenul, že pod dokumentom sú podpísaní všetci poslanci súčasnej koalície. „Je tam aj záväzok prijať legislatívne opatrenie, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie prostredníctvom optimalizácie koncesionárskych poplatkov,“ doplnil.

Zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ktoré sa nemenili už 13 rokov, odmieta SNS, podľa ktorej by mal Telerozhlas prejsť najprv výraznou vnútornou prestavbou. Traja ministri za túto stranu potvrdili, že v prípade dnešného hlasovania o novele na vláde ju nepodporia.

„Budem hlasovať tak, ako už niekoľkokrát povedal predseda SNS, línia je jasná,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS).

Nejasná podpora Mosta

Maďarič zatiaľ nemá ani podporu ďalšieho koaličného partnera – strany Most-Híd. „Kým nie je dohoda, ja si myslím, že zatiaľ o tom hlasovať nebudeme,“ oznámil minister životného prostredia za túto stranu László Sólymos.

Maďarič v reakcii na spor s predsedom SNS Andrejom Dankom nevylúčil ani demisiu, ak mu úprava koncesionárskych poplatkov neprejde. Návrh však nakoniec do programu zasadnutia vlády nebol zaradený a rozhodovať sa o ňom bude neskôr. Podľa informácií HN nie je Maďaričova demisia na programe dňa.

Návrh okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur a ich pravidelnú valorizáciu. Podľa rezortu kultúry je cieľom tohto kroku, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení pripomenulo, že výška koncesií sa nemenila 13 rokov.

Možný koniec Brecelyho

Minister dopravy Roman Brecely (Sieť), ktorý má po odchode piatich poslancov zo Siete v parlamente posledných dvoch zákonodarcov, nevylúčil dnes pred rokovaním vlády, že toto je jeho posledné zasadnutie vo funkcii šéfa rezortu.

„Je to pokojne možné,“ uviedol pred novinármi. Dodal, že je to hypotetická otázka a naozaj netreba predbiehať. „Uvidíme, ako sa situácia vyvinie,“ dodal s tým, že bude rokovať s koaličnými partnermi. Po ukončení zasadnutia vlády ale k bezprostredným zmenám na ministerských postoch nedošlo. 

Na otázku, čo podľa neho možno očakávať od Andreja Hrnčiara, uviedol, že ho pozná iba povrchne. Pätica poslancov zo Siete, ktorú vedie Hrnčiar, sa rozhodla opustiť stranu po rokovaniach s novým predsedom strany Brecelym.

Podľa nich nedostali od neho žiadne záruky na odstránenie dôvodov ich nespokojnosti, a tak zvolili odchod zo strany. Dnes by mali rokovať s predsedom Bélom Bugárom o ich vstupe do poslaneckého klubu Most-Híd a médiám už oznámili spoločnú tlačovú konferenciu o 15:30. 

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) v tejto súvislosti pred rokovaním vlády nevylúčil, že ak sa zmenia pomery síl v koalícii, odrazí sa to aj v obsadení ministerstiev. „Nechajme to na vývoj, myslím si, že je ešte potrebný nejaký čas na rokovania,“ dodal.

01 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 02 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:25