Reuters
StoryEditor

Modrá karta EÚ

19.08.2016, 00:00

Modrá karta Európskej únie je druh pobytu štátnych príslušníkov tretích krajín s cieľom výkonu zamestnania, ktoré si vyžaduje vysokú kvalifikáciu. Modrá karta dáva cudzincovi právo na pobyt a výkon zamestnania. Štandardná platnosť karty je od jedného do štyroch rokov, závisí to od danej krajiny a dĺžky trvania pracovnej zmluvy. Krajiny Únie môžu rozhodovať o počte takýchto zamestnancov, ktorých prijmú. Smernicu, ktorá modré karty upravuje, mali krajiny zapracovať do svojich právnych predpisov do júna 2011. Modrá karta sa nepoužíva v Dánsku, Írsku a v Spojenom kráľovstve.

Medzi vysokú kvalifikáciu patrí riadne ukončené vysokoškolské vzdelanie alebo aj vyššie odborné vzdelanie v dĺžke aspoň tri roky.

Ak chcú žiadatelia dostať modrú kartu, musia predložiť platnú pracovnú zmluvu alebo záväznú pracovnú ponuku minimálne na jeden rok. Ponuka platu by mala zodpovedať aspoň 1,5-násobku priemernej hrubej ročnej mzdy v danej krajine Únie. Žiadateľ tiež musí doložiť dôkaz o potrebnej kvalifikácii, platný cestovný doklad, v prípade potreby víza a tiež potvrdenie o zdravotnom poistení. Osoba, ktorá žiada o modrú kartu, by tiež nemala predstavovať hrozbu pre verejný poriadok, bezpečnosť ani zdravie.

Držitelia modrej karty majú v daných oblastiach také isté práva ako štátni príslušníci konkrétnej krajiny. Ide napríklad o oblasti pracovných podmienok, vzdelávania či uznávania diplomov.

V určitých prípadoch môžu vnútroštátne orgány krajiny modrú kartu držiteľovi odňať alebo mu ju neobnoviť. Medzi takéto prípady patrí neplnenie pôvodných podmienok, nezamestnanosť viac ako tri mesiace, alebo ak je držiteľ karty považovaný za verejnú hrozbu.

Prvé dva roky musia cudzinci, ktorí majú modrú kartu, pracovať na vysokokvalifikovaných pracovných miestach, ktoré spĺňajú prijímacie kritériá. Po tomto období majú možnosť uchádzať sa o iné vysokokvalifikované zamestnanie, podľa danej krajiny.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:34