Vladimír PčolinskýTASR/J. Novák
StoryEditor

"Je to prekvapujúce rozhodnutie." Pozrite si reakcie politikov na prepustenie Pčolinského

31.08.2021, 20:31
Autor:
TASRTASR
Zrušenie obvinení Vladimírovi Pčolinskému námestníkom generálneho prokurátora je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej prekvapujúce.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) očakáva od Generálnej prokuratúry (GP) SR viac informácií k zrušeniu obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Povedala to po rokovaní vlády.

​"Sama o tom nemám bližšie informácie, dozvedela som sa o tom na rokovaní vlády, myslím si, že aj GP by k tomu mala dať viac informácií, sme v štádiu konania, kedy je to náležité,“ povedala ministerka.

Nechcela sa zatiaľ bližšie vyjadrovať ani k prípadu policajného prezidenta Petra Kovaříka a špekulovať o jeho možnom rozhodnutí, ktoré sa očakáva, že oznámi na svojej popoludňajšej tlačovej konferencii.

Vo všeobecnosti si Kolíková myslí, že medializované prípady by mali byť verejnosti veľmi dobre a zrozumiteľné vysvetlené, aby sa neobjavovali dohady a konšpirácie.

Reakcia prezidentky

Zrušenie obvinení Vladimírovi Pčolinskému námestníkom generálneho prokurátora je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej prekvapujúce.

"O to viac, že len minulý týždeň senát Najvyššieho súdu SR, a predtým ďalšie dva jeho senáty, nevideli dôvody na zrušenie väzby, a teda potvrdili dôvodnosť trestného stíhania," uviedla hlava štátu vo svojom vyhlásení.

Prezidentka teraz očakáva, že v rámci zákonných možností prokuratúra objasní skutočnosti, na základe ktorých k zrušeniu obvinenia došlo. "A odpovie na otázky, ktoré to vyvolalo," podotkla Čaputová.

Reakcia ministra vnútra

Minister vnútra Roman Mikulec nechce komentovať rozhodnutia Generálnej prokuratúry, pretože mu to podľa vlastných slov neprináleží, verí však, že si úsudok spraví každý sám. Taktiež verí, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa bude dôkladne zaujímať o jej postup a konanie.

Šéf rezortu vnútra to uviedol v stanovisku, ktoré poskytla Barbara Túrosová, riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra.

"Z udalostí dnešného dňa som naozaj znepokojený. Na jednej strane rozhodnutie prezidenta Policajného zboru odísť z funkcie pre obvinenie, ktoré vnímam ako účelové, na strane druhej rušenie obvinení a masívne použitie paragrafu 363 generálnou prokuratúrou," skonštatoval Mikulec.

Verí, že šéfka rezortu spravodlivosti sa bude o postup a konanie generálnej prokuratúry zaujímať, "s ohľadom na jej dnešné rozhodnutia v takých zásadných a verejnosťou citlivo vnímaných kauzách".

Reakcia hnutia OĽaNO

Hnutie OĽANO je znepokojené hromadným rušením trestných stíhaní viacerých osôb obvinených z korupčnej činnosti. Postup zo strany Generálnej prokuratúry považuje za neobvyklý, očakáva od nej dôkladné vysvetlenie svojich rozhodnutí. Informoval o tom hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

"Vnímame, že nádej občanov v nastolení právneho štátu a spravodlivosti môže byť týmito rozhodnutiami vážne naštrbená," upozorňuje OĽANO.

Očakáva preto, že generálna prokuratúra predstúpi pred verejnosť a svoje rozhodnutia dôkladne vysvetlí.

Podpredseda Národnej rady Gábor Grendel pripomenul slová generálneho prokurátora Maroša Žilinku pri svojom verejnom vypočúvaní.

"Povedal, že ak sa stane generálnym prokurátorom, chce zaviesť väčšiu otvorenosť. Aby prokurátori verejne komunikovali aj kontroverzné rozhodnutia. Dnes je ideálna príležitosť to ukázať aj skutkami," podotkol Grendel.

Sulíkova reakcia

SaS verí, že generálny prokurátor Maroš Žilinka si zachová svoj zvyk rozhodovať korektne. Líder strany a vicepremiér Richard Sulík považuje za dobré, ak by svoje rozhodnutia v súvislosti so zrušením viacerých obvinení šéf prokuratúry aj zdôvodnil.

"Maroša Žilinku sme volili preto, lebo za 30 rokov nemal jediné pochybné rozhodnutie. Nevidíme síce detailne do jednotlivých káuz, ale zatiaľ máme vieru, že pán Žilinka si zachová svoj 30-ročný zvyk, a to rozhodovať korektne. Aby si zachoval aj svoju povesť, bolo by dobré, ak by svoje rozhodnutia verejnosti odôvodnil," reagoval Sulík.

Dodal, že rozhodnutia generálneho prokurátora o zrušení obvinení exšéfovi SIS a ďalším potvrdzujú správnosť zámeru programového vyhlásenia vlády zrušiť takéto oprávnenia šéfa prokuratúry.

Nevýhodu takýchto rozhodnutí vidí v tom, že verejnosť sa v podstate nikdy nedozvie, kde bola pravda pri kauzách, ktoré sú predmetom záujmu verejnosti. "To znižuje dôveru v prokuratúru, a tým aj v právny štát," poznamenal.

Reakcia premiéra Hegera

Premiér Eduard Heger (OĽANO) očakáva, že Generálna prokuratúra (GP) SR v rámci možností vysvetlí svoje konanie. Reagoval tak na rozhodnutia šéfa prokuratúry Maroša Žilinku o zrušení viacerých obvinení voči viacerým osobám.

"V tejto chvíli nebudem komentovať kroky generálnej prokuratúry. Očakávam však, že prokuratúra v rámci zákonných možností dostatočne vysvetlí svoje konanie," uviedol premiér.

Reakcia šéfa Smeru

Opozičný Smer víta rozhodnutie o zrušení obvinení voči bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému. Podľa šéfa strany Roberta Fica to potvrdzuje, že sa manipuluje s trestnými konaniami. Dodal, že Pčolinský bol jedným z prvých, ktorí začali hovoriť o týchto manipuláciách.

"Keďže sa stal nebezpečným pre svojich vlastných, rozhodli sa mu zavrieť ústa a na základe vymysleného obvinenia ho zadržali, obvinili a potom poslali do väzby," povedal na tlačovej konferencii Fico.

"Takto to dopadne s každým jedným obvineným, ktorý sedí vo väzbe na základe falošných krivých výpovedí všelijakých mafiánov, udavačov a zločincov, ktorí natárajú čokoľvek, len aby si zachránili svoju vlastnú slobodu," dodal.

Verí, že takto sa dostanú na slobodu aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik či exšéf polície Tibor Gašpar a ďalší, voči ktorým podľa Fica súčasná vláda účelovo spustila manipuláciu s konaniami.

Fico podľa svojich slov Pčolinského nepozná, no od okamihu, keď bol zadržaný a vzatý do väzby, hovoril, že ide o zadržanie a obvinenie nevinného človeka a všetky obvinenia sú vymyslené.

01 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná 02 - Modified: 2024-03-24 14:38:42 - Feat.: - Title: Svet reaguje na naše prezidentské voľby. Na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, píšu zahraničné médiá 03 - Modified: 2024-03-24 10:51:12 - Feat.: - Title: Politici reagujú na výsledky prvého kola prezidentských volieb. Zatiaľ ide všetko podľa plánu, odkazuje Fico 04 - Modified: 2024-03-22 09:29:53 - Feat.: - Title: Žilinka sa ohradil voči kritike: V trestných veciach exšéfa SIS Pčolinského som nikdy osobne nekonal 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:53 - Feat.: - Title: Kauza rozuzlenie: Generálna prokuratúra zrušila obvinenie exšéfa SIS Pčolinského
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:04