Reuters
StoryEditor

Európsky dvor audítorov

07.09.2016, 00:00

Európsky dvor audítorov je inštitúcia, ktorá spĺňa úlohu nezávislého externého audítora Európskej únie. Táto inštitúcia sa označuje skratkou ECA. Jej hlavnou úlohou je kontrola toho, či sa peniaze Únie vyberajú a používajú správnym spôsobom. Okrem toho prispieva k zlepšovaniu finančného hospodárenia Únie. Jedna z jej úloh je aj podávanie správ o stave finančných prostriedkov Únie. Inštitúcia samotná nemá zákonné právomoci. Hlavným cieľom kontrolovania dvora je Európska komisia, pretože je zodpovedná za plnenie rozpočtu EÚ. Dvor sídli v Luxemburgu. Každú členskú krajinu reprezentuje jeden člen. Rada Európskej únie vymenúva členov na šesť rokov. Slovensko vo dvore audítorov zastupuje Ladislav Balko.

Predsedu dvora si zvolia členovia inštitúcie spomedzi seba. Funkčné obdobie je tri roky. Predsedom je aktuálne Vítor Manuel da Silva Caldeira z Portugalska.

Dvor audítorov má niekoľko aktivít, ktoré vykonáva. Jednou z nich je audit príjmov a výdavkov EÚ. Ďalej kontroluje tých, ktorí narábajú s finančnými prostriedkami Únie. Vykonáva tiež kontroly v konkrétnych inštitúciách, členských krajinách a aj krajinách, ktoré získavajú pomoc od únie. Jeho ďalšou činnosťou je zápis zistení a odporúčaní do audítorských správ. Zistenia sú určené pre Komisiu a vlády štátov. V prípade, že je podozrenie z podvodu či inej nezákonnej činnosti, tak ho nahlási Európskemu úradu pre boj proti podvodom. Spolupracuje aj s inými inštitúciami EÚ, konkrétne spracúva výročnú správu pre Európsky parlament a Radu Európskej únie. Inštitúcia robí tri druhy auditu. Prvým je finančný audit, pri ktorom dochádza ku kontrole toho, či účty pravdivo vykazujú finančnú situáciu a ďalších faktorov. Druhý spôsob kontroly je audit zhody, ktorý dohliada na to, či finančné transakcie prebiehajú podľa predpisov. Tretí je audit výkonnosti, ktorý dozerá na to, či finančné prostriedky plnia ciele, ktoré im boli stanovené s tým, že pri tom využívajú čo najmenšie zdroje.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:14