Robert KaliňákTASR/J. Kotian
StoryEditor

Kaliňák išiel do mínusu pol milióna eur. To aké musí mať príjmy? pýta sa opozícia

07.09.2016, 15:40
Autor:
TASRTASR
Podanie voči Kaliňákovi dali poslanci Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) a Ľubomír Galko (SaS).

Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií zastavil konania voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) týkajúce sa polmiliónového úveru, ktorý mal využiť na kúpu akcií obchodnej spoločnosti B. A. Haus, a. s., Bratislava.

Naďalej však pokračuje v konaniach ohľadom Kaliňákovho majetkového vzťahu s B. A. Haus.

"Výbor skonštatoval, že ak má niekto hoci aj polmiliónové prečerpanie na účte, tak to nie je niečo, čo by musel dokladovať v majetkových priznaniach. V tejto časti boli tým pádom konania voči pánovi ministrovi zastavené. A čo sa týka jeho vzťahu s B. A. Haus na základe toho, že pán Turčan nám doteraz nedodal informácie, ktoré potrebujeme, tak konanie pokračuje," uviedol po rokovaní výboru jeho predseda Martin Poliačik z SaS.

Kaliňák išiel do mínusu pol milióna eur

Pripomenul, že výbor si od B. A. Haus žiada dokumenty, na základe ktorých by vedel posúdiť, aký bol vzťah týkajúci sa majetku medzi firmou a Kaliňákom.

"Dvakrát sme listom žiadali o dokumenty. Stále ich nemáme. Budeme žiadať tretíkrát a v prípade, že ich nemajú, lebo ich poskytli orgánom činným v trestnom konaní, tak aby nám povedali ktorým a my si ich vypýtame tam," doplnil Poliačik. Ak dokumenty firma nedodá, príde pokuta.

Podanie voči Kaliňákovi dali poslanci Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) a Ľubomír Galko (SaS). Cieľom je prešetriť podozrenie, že Kaliňák za roky 2013, 2014 a 2015 nepodal kompletné majetkové priznania tak, ako si to vyžaduje zákon.

Koalícia a opozícia sa dnes sporila prevažne o tom, či Kaliňák musel alebo nemusel v majetkovom priznaní uviesť polmiliónový úver. Kaliňák sa listom vyjadril, že využil kontokorentný úver, ktorý prirovnal k debetu.

Argumentuje, že ak on porušil zákon tým, že to neuviedol v majetkovom priznaní, potom porušuje zákon každý verejný funkcionár, ktorý má kreditnú kartu a povolené prečerpanie a neuvedie to v majetkovom priznaní.

Opozícia spochybnila tento argument. Poukázala, že 500-tisíc eur je príliš vysoká suma na povolené prečerpanie. Miroslav Beblavý (nezaradený) sa zamyslel nad výškou obratov u Kaliňáka, ak mu banka bola schopná poskytnúť takéto veľké prečerpanie.

"Všetko je vec dohody s bankou," zdôraznil Jozef Burian zo Smeru-SD.

Dôveryhodný klient

Podľa neho ak človek potrebuje takúto sumu, tak je na banke, či je pre ňu klient dosť bonitný a dôveryhodný, že mu ju poskytne. Burian si nevie predstaviť, že by banky boli náchylné na špekulatívne transakcie, ktoré opisuje opozícia pri kritike Kaliňáka.

Remišová a Galko v podnete upozornili, že súčasťou povinností ústavných činiteľov je oznamovanie vlastníctva majetku a záväzkov, ktorých hodnota presahuje 35-násobok minimálnej mzdy. Takéto oznámenie musí byť podané v lehote a úplne presné.

"Robert Kaliňák sám informoval médiá, že v roku 2013 odkúpil akcie obchodnej spoločnosti B. A. Haus, a. s., Bratislava v hodnote 430-tisíc eur. Na túto kúpu si podľa jeho vlastných slov vzal pôžičku 500-tisíc eur. Podľa Zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone verejných funkcií verejných funkcionárov mal tieto transakcie deklarovať, teda oznámiť. Pri nahliadnutí do oznámenia verejného funkcionára zverejneného na stránke NR SR za roky 2013 a 2014 však takéto záväzky budete márne hľadať," vysvetlil Galko.

Minister vnútra Robert Kaliňák hovoril o kauze Bašternák:

01 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 02 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 03 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:22