Európska úniaReuters
StoryEditor

Infringement Európskej komisie

09.09.2016, 00:00

Ak niektorá členská krajina Európskej únie nerealizuje právne predpisy Únie, Európska komisia môže podľa zmlúv podniknúť tzv. konanie o porušení. Toto konanie sa nazýva aj infringement. Prvým krokom v prípade neplnenia európskeho práva je snaha Komisie o neformálne riešenie problému s konkrétnym štátom. Komisia môže začať konanie o porušení v niekoľkých prípadoch. Napríklad, ak štát nepríde s opatreniami, ktorými sa naplno prenesú smernice Únie do práva štátu, alebo ak neopraví porušenie európskeho práva. Samotné konanie má niekoľko krokov. V prvom bode Komisia pošle štátu výzvu, v ktorej vyžaduje ďalšie informácie. Štát má povinnosť poslať odpoveď v určenej lehote. Komisia môže docieliť záver, že štát neplní právo Únie. Vtedy má táto inštitúcia možnosť odoslať formálnu žiadosť o dodržiavanie práva Únie, kde štát oboznámi s dôvodom, prečo je názoru, že nedodržiava predpisy. Potom má krajina v určitej lehote informovať Komisiu o opatreniach, ktoré prijala.

Ak by ani po prvých dvoch krokoch štát neprestal porušovať právo Únie, Európska komisia sa môže obrátiť s problémom na Súdny dvor. Môže dôjsť aj k mimosúdnemu vyriešeniu. Komisia má možnosť požiadať Súdny dvor, aby udelil krajine sankcie v prípade, že štát neoznámi nápravné opatrenia v lehote, ktorá je na to určená.

Ak sa Súdny dvor vyjadrí, že krajina naozaj porušila právo Únie, štátne orgány majú povinnosť prijať opatrenia. Komisia sa môže na Súdny dvor obrátiť opakovane, ak štát neurobí požadované opatrenia. Keď sa Komisia obracia na Súdny dvor s problémom už druhýkrát, navrhuje finančnú sankciu. Ku koncu roka 2015 bolo voči Slovensku otvorených 46 prípadov porušenia povinnosti. Nových prípadov porušenia povinností, ktoré boli spôsobené oneskorenou transpozíciou smerníc, bolo 15.

Jeden z príkladov konania o porušení na Slovensku súvisí s legislatívou o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Kvôli tomuto konaniu sa novelizoval zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

01 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 02 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:10