Šéf SNS Andrej DankoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Danko to robí len pre svoje ego, hovorí o zmenách v parlamente Kollárov poslanec

08.09.2016, 21:38
Autor:
TASRTASR

Ak majú mať obmedzené vystúpenia poslanci Národnej rady (NR) SR, tak potom nech platia limity aj pre členov vlády. Povedal to v závere tretieho rokovacieho dňa deviatej schôdze Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina v diskusii k novele rokovacieho poriadku.

"Ak ideme niečo obmedzovať, tak to obmedzme všetkým. Nechcem nič iné, len si buďme rovní. Mali by sme robiť pre ľudí. Ale zatiaľ tu napríklad pán Danko robí len pre svoje ego," vyhlásil Pčolinský.

Opoziční poslanci zdôrazňujú, že ministri sú podriadení parlamentu a preto nemajú mať väčšie práva ako zákonodarcovia.

Zároveň opakujú, že opozícia nezneužíva možnosť neobmedzeného vystúpenia ani transparenty. Pomôcky a dlhšie vystúpenia využívajú len výnimočne, napríklad v prípadoch, ako je daňová kauza podnikateľa Ladislava Bašternáka a jeho prepojenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Vtedy to považuje za potrebné vzhľadom na vážnosť témy.

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) k novele zatiaľ nevystúpil. Bol to práve on, kto prišiel s myšlienkou zmeny rokovacieho poriadku a s týmto návrhom novely. Opozícia sa jeho prítomnosti dožadovala, koaličným poslancom, ktorí návrh predkladali, vyčítala, že robia za Danka "špinavú robotu".

Jedným z koaličných poslancov, ktorý vystúpil, bol šéf klubu Mosta-Híd Gábor Gál. Priznal, že Most-Híd má problém napríklad s obmedzeniami pre poslancov a pripravuje úpravy. Pripustil, že Most-Híd možno bude podmieňovať svoju podporu Dankovmu návrhu schválením jeho zmien. Koaliční poslanci Smeru-SD a SNS trvali na tom, že opozícia robí chaos a treba to riešiť.

Novela rokovacieho poriadku má okrem iného zakázať transparenty, letáky aj mobily v rokovacej sále, ako aj robenie fotografií a videozáznamov. Poslanci by mali dostať aj iné obmedzenia vrátane časových limitov na vystúpenie.

Poverení klubom by mali mať 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene. Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty. Predseda parlamentu by mal mať väčšie právomoci.

Opozícia žiada návrh stiahnuť a pripraviť zmeny spoločne. Bojí sa zneužívania zákona proti nej, čo koalícia odmieta. Tá si od zmien sľubuje kultivovanejšie a efektívnejšie schôdze. Diskusia k novele rokovacieho poriadku sa ešte neskončila, pokračovať bude v piatok 9. septembra.

01 - Modified: 2024-04-19 12:01:33 - Feat.: - Title: Dankov zálusk na vysokú funkciu nezodpovedá jeho výtlaku, Ficova historická bájka v Hlase nenadchla 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:33