.týždeň
StoryEditor

K zneužitiu u nás nedošlo. Nemôžeme ustrážiť, či deti majú medzi sebou pohlavný styk, vyhlásil riaditeľ ústavu

12.09.2016, 15:25
Autor:
chocho
Trestné oznámenie matky údajne zneužitého dievčaťa podľa riaditeľa smerovalo na bývalého klienta.

Slovenskom v posledných dňoch otriasa škandál údajného zneužívania dievčat v resocializačnom zariadení v Galante. Týždenník .týždeň na svojom webe zverejnil video, v ktorom boli konfrontovaní jedni z hlavných aktérov kauzy.

Bohaté sexuálne skúsenosti

Na jednej strane poslankyňa za SaS Natália Blahová, ktorá svojim blogom kauzu spustila. Na strane druhej Peter Tománek, riaditeľ resocializačného centra Čistý deň, kde malo k zneužívaniu dochádzať.

„K zneužitiu alebo znásilňovaniu klientov v stredisku nedošlo, nemám takúto vedomosť,“ vyhlásil Tománek. Trestné oznámenie matky údajne zneužitého dievčaťa podľa neho smerovalo na bývalého klienta. Vylúčil, že by šlo o terapeuta.

Klienti centra tam podľa Tománka prichádzajú s bohatými sexuálnymi skúsenosťami. „Vy nemôžte predsa ustrážiť, že niekto má s niekým pohlavný styk,“ vyhlásil. V takom prípade sa v centre podľa jeho slov snažia deti od seba separovať. Podľa Tománkových slov nemožno nemožno ustrážiť, či deti majú medzi sebou pohlavný styk.

Blahová však tvrdí, že podozrivé osoby boli deťom predstavené ako ergoterapeuti. Tománek to poprel, pozícia terapeut podľa neho v odbornej terminológii ani nefiguruje.

Vo svojom blogu Blahová poslankyňa tvrdí, že Tománek mal spolu s manželkou navštíviť matku údajne zneužitého dievčaťa. Matku mali prehovárať, aby nepodávala trestné oznámenie. Tománek to najprv označil za nezmysel. Ďalej priznal, že na návšteve bol, ale dávnejšie.

Bol to styk na rozlúčku, tvrdí Tománek

Táto návšteva bola podľa Tománkových slov kvôli vyhrážkam inej rodiny, ktorá nebola spokojná s prácou v stredisku. Cez otčima neskôr údajne zneužitého dievčaťa, ktorý je vraj známy dobrými kontaktmi, sa mal vtedy chcieť nakontaktovať na médiá, aby sa mohol brániť.

Keď to Tománek hovoril, Blahová sa veľmi ironicky usmievala.

K znásilneniu malo prísť krátko pred Vianocami v roku 2014, tvrdí Blahová.

Tománek však tvrdí, že k styku medzi dievčaťom a iným klientom došlo v marci 2015. „Styk bol dobrovoľný, bol na rozlúčku.“ Dievča to malo potvrdiť. Na rozlúčku preto, lebo klient mal zakrátko centrum opustiť.

Blahová to odmieta. Tvrdí, že styk mal dievčaťu priniesť výhody a pod touto zámienkou ho zamestnanec od nej vylákal.

Celú kauzu spustila Blahová v piatok večer zverejnením blogu ne webe Denníka N. V ňom tvrdí, že v ústave mal jeho zamestnanec znásilniť dievča. Terapeut mal z celého prípadu vyviaznuť beztrestne.

Pozrite si aj včerajšiu tlačovku Natálie Blahovej ku kauze:

01 - Modified: 2024-03-27 12:31:44 - Feat.: - Title: Rozvoju okresov Galanta a Dunajská Streda majú podľa vlády pomôcť financie i opatrenia 02 - Modified: 2024-03-27 08:03:58 - Feat.: - Title: Pred rokovaním vlády v Galante: Ministrov víta ľudová hudba aj pískanie a pokriky 03 - Modified: 2024-02-08 23:03:08 - Feat.: - Title: „Je to desivé a odsúdeniahodné.“ Odborníčka hovorí, že reedukačné centrá zničili stovky životov 04 - Modified: 2024-01-23 16:00:00 - Feat.: - Title: V čase ochladenia idú proti prúdu. Dve lekárky chcú na západe Slovenska postaviť 70 rodinných domov 05 - Modified: 2024-01-12 09:19:41 - Feat.: - Title: V okrese Galanta horela bytovka, hasiči museli evakuovať obyvateľov po rebríkoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:43