TASR/Martin Baumann
StoryEditor

My ako ministerstvo nastupujeme, vyhlásil Richter o kauze v Galante

12.09.2016, 16:36
Autor:
TASRTASR
Podľa Richtera nebolo možné cez víkend robiť v kauze viac.

Do resocializačného strediska Čistý deň v Galante, kde malo dôjsť k sexuálnemu zneužívaniu maloletej Natálie, mieri hĺbková kontrola. Začne sa v utorok (13.9.) a pokračovať bude aj po návrate chovancov zariadenia z Chorvátska na Slovensko.

Oznámil to dnes minister práce Ján Richter a generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič na rokovaní ľudskoprávneho parlamentného výboru. Na prieskumy do zariadení, nielen toho galantského, sa chystá detská komisárka Viera Tomanová. Do ústredia práce by sa zas mal pozrieť ľudskoprávny výbor.

"Zajtra nastupuje akreditačná komisia, kontrola ministerstva práce, ústredia práce," povedal Richter, ktorý odmieta, že by jeho rezort nekonal. "My ako ministerstvo nastupujeme," vyhlásil s tým, že polícia dnes už vypočúvala. "Konajú aj orgány činné v trestnom konaní. Tu sa koná," zdôraznil minister.

Kritizuje politikárčenie opozície. "Nebolo možné v priebehu víkendu robiť viac, ako sa robilo, vzhľadom na to, že chovanci sú teraz v Chorvátsku," povedal Richter s tým, že Natália nevycestovala a je v inom zariadení, kde má zabezpečenú opateru. Minister trvá na tom, že všetci zainteresovaní majú záujem prípad riešiť. Nepovedal, či vie garantovať, že v Chorvátsku chovancov zariadenia nezneužívajú alebo im napríklad nenalievajú alkohol.

"Mali by byť v bezpečí," uviedla Tomanová, ktorá sa podľa vlastných slov radila s políciou. "Šéfovia zariadenia by mali zabezpečiť, aby sa nič nestalo," doplnila. Zároveň avizovala kontrolu v galantskom zariadení a v ďalších. "Najneskôr v stredu pôjde do zariadenia a nebude to len toto jedno zariadenie," povedala. Edita Pfundtnerová z Mosta-Híd informovala, že prípad monitoruje ministerstvo spravodlivosti a bude žiadať informácie od sudkyne.

Opozícia chcela vedieť, ako konalo ministerstvo práce a ústredie práce po tom, čo sa dozvedeli o podozreniach. Hoci minister Richter hovorí o podnete jednej matky, opozícia upozorňuje, že ide o viacero prípadov. "Je tu viac prípadov a podozrení," tvrdí Natália Blahová zo SaS. Opozícia sa tiež pýta, ako je možné, že galantské stredisko má naďalej akreditáciu, keď už aj jeho šéf Peter Tománek potvrdil, že maloletá Natália mala v zariadení sex.

"Nepreverovala som podmienky akreditácie, nemôžem sa k tomu vyjadriť, kým si to nepreverím," povedala Tomanová. Ministerstvo práce hovorí tiež o podmienkach akreditácie a opakuje, že na stredisko sa pozrie aj akreditačná komisia. Tomanová zdôraznila, že na to, aby sa takéto prípady neopakovali, musí mať zariadenie opatrenia. Pokiaľ k takémuto činu dôjde, zodpovednosť podľa nej nesie zariadenie.

Tománek sa dnes po rokovaní výboru nevyjadril, hoci už predtým pre Týždeň potvrdil, že k sexu s maloletou došlo. Mal ho označiť za "sex na rozlúčku". Zatiaľ toto tvrdenie nevyvrátil, ani nijako nekomentoval. Médiá odkázal na utorkovú tlačovú konferenciu.

Opozícia nie je spokojná s dnešným výborom. "K ochrane detí sme sa nedostali," povedala. Považuje za bezprecedentné, že skutok bol potvrdený a páchateľ zostal nepotrestaný. Podľa opozície malo ministerstvo začať pracovať na odobratí akreditácie galantskému stredisku. "Minister má podľa zákona právo na okamžité začatie konania vo veci odobratia akreditácie, dokonca jeho právomoc je okamžite zrušiť akreditáciu, ak je ohrozený život a zdravie maloletých detí. A toto nastalo," zdôraznila Blahová.

Blahová v piatok (9.9.) na svojom blogu upozornila na možné sexuálne zneužívanie dievčat v galantskom resocializačnom zariadení zamestnancami. Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny obvinenia odmietlo, taktiež aj samotné zariadenie v Galante. Viaceré kompetentné orgány ku kauze avizovali, že sa vyjadria dnes.

01 - Modified: 2024-01-18 14:57:44 - Feat.: - Title: Reakcia Jána Richtera na vyjadrenie prezidentky 02 - Modified: 2023-12-30 13:06:10 - Feat.: - Title: V budúcom roku by sa mohol novelizovať rokovací poriadok, avizoval Richter 03 - Modified: 2023-11-19 11:09:58 - Feat.: - Title: O 5 minút 12 04 - Modified: 2022-06-16 09:42:02 - Feat.: - Title: HN24: Plénum odmietlo návrh Richtera o príspevku pre rodičov prvákov 05 - Modified: 2022-06-09 12:29:46 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor zastavil konanie voči Jánovi Richterovi za letáky ministerstva práce
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:03