TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Matoviča vyhadzov nezastaví. Môže využiť aj svoje noviny

26.09.2016, 00:00
Odchod lídrov môže spôsobiť problémy časti opozície. Osobností, ktoré by ich nahradili, nie je veľa.

Dvojitá rana pre opozíciu, ktorú môže mať problém zvládnuť. Odchod šéfa hnutia Nova Daniela Lipšica z parlamentu a hrozba, že mandátu zbavia aj šéfa hnutia OĽaNO Igora Matoviča, by pre opozíciu znamenali stratu dvoch najvýraznejších rečníkov. Analytici sa zhodujú, že stratou pre opozíciu bude najmä Lipšicov odchod. „Daniel Lipšic patril k najvýraznejším zástupcom odbornej opozície v parlamente. Z pohľadu opozície nevidím na jeho miesto nástupcu aj vzhľadom na politickú skúsenosť, aj odborné znalosti. Z tohto hľadiska je pre opozíciu nenahraditeľný,“ myslí si politológ Tomáš Koziak.


Rozpor však panuje pri osobe Matoviča. Šéf hnutia OĽaNO síce patrí k tým rečníkom, ktorí dokážu zaujať, no väčšina jeho polemiky sa netýka odborných tém. Vládnu koalíciu kritizuje skôr ako celok. „On je skôr taký zabávač, škandalista, za ktorým asi nebude veľa ľudí smútiť,“ hovorí politológ Radoslav Štefančík. Koziak však poukazuje v určitom smere aj na jeho nenahraditeľnosť. Podľa neho je Matovič človekom, ktorý hnutie OĽaNO dokáže zviditeľňovať.


Náhradníkov je málo
Daniel Lipšic sa rozhodol vzdať k 30. septembru poslaneckého mandátu po tom, čo po nehode, ktorej bol účastníkom, zahynul človek. Igor Matovič môže o mandát prísť, pretože si už druhý raz zabudol pozastaviť živnosť. Zákon poslancom zakazuje aj formálne podnikať popri vykonávaní mandátu a v prípade druhého porušenia hrozí strata mandátu. Matoviča však môže zbaviť mandátu minimálne 90 zo 150 poslancov, čo samotná koalícia nemá.


No faktom je, a priznávajú to aj poslanci opozície, že ak by opustil parlament nielen Lipšic, ale aj Matovič, bude to pre opozíciu strata. Otázne však je, kto by ich nahradil. Politológovia sa zhodujú, že opozícia veľa náhradníkov nemá. Medzi aktívnejších poslancov patria napríklad Veronika Remišová z hnutia OĽaNO a Jozef Rajtár z SaS. „To sú tí ľudia, pri ktorých by odbornosť aj ľudský profil mohli zapadať hlavne do toho lipšicovského štýlu politiku, čiže vecná a slušná argumentácia. V oboch prípadoch však týmto ľuďom chýba politický drajv,“ myslí si Koziak. Remišová zatiaľ odmieta špekulovať o tom, či by bola schopná zaplniť prípadný priestor po Matovičovi. „Pán Matovič je v parlamente, odvoláme sa na ústavný súd a ešte nás čaká hlasovanie v parlamente, kde potrebuje koalícia ústavnú väčšinu, aby ho zbavili mandátu. Takže ešte nie sme tak ďaleko,“ hovorí Remišová.


Matoviča vyhadzov nezastaví
Vďaka tomu, že aj Lipšic, aj Matovič patria k výrazným osobnostiam opozície, zrejme im ani odchod alebo potenciálny odchod z parlamentu nezhatí cestu k domácemu politickému životu. Po tom, čo Daniel Lipšic vo štvrtok minulý týždeň ohlásil, že sa vzdáva poslaneckého mandátu, nechcel viac hovoriť o svojej politickej budúcnosti. Potvrdil len to, že zostáva pracovať ako advokát. Remišová dúfa, že aj naďalej bude pôsobiť pri ich hnutí. Podľa politológa Štefančíka môže Lipšicovi odchod z parlamentu dokonca pomôcť. „Ukázal určitý štýl kultúry, ktorý je typický v zakorenených demokraciách, že keď je podozrenie, odchádza sa z politiky.


Vyhadzov z parlamentu by mohol pomôcť aj Matovičovi, ktorý by sa v takej situácii mohol postaviť do úlohy martýra. „Treba povedať, že z formálneho hľadiska porušil zákon, ale zákon je pokrytecký, pretože máme kopu podnikateľov v parlamente, len firmy presunuli na niekoho iného. Toto môže byť aj voda na Matovičov mlyn a na tomto si môže zbierať politické body,“ hovorí Koziak.


Samotný Matovič hovorí, že koalícia by sa ho ani pozbavení mandátu nezbavila. V rukách má pomerne silnú zbraň v podobe spoločnosti Regionpress, ktorá vydáva regionálnu tlač vo všetkých slovenských regiónoch. Svoje politické názory cez ňu začal šíriť najmä pred parlamentnými voľbami v roku 2010, keď sa dostal do parlamentu ešte na kandidačnej listine SaS.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 18:58