TASR/František Iván
StoryEditor

Po kauze skončil ako minister, teraz ho Fico presadil do funkcie. Hanba, kritizuje Beblavý

28.09.2016, 15:14
Autor:
TASRTASRchocho
Fico presadil bývalého ministra hospodárstva Pavla Pavlisa do novej funkcie.

"Hanba vlády a všetkých koaličných partnerov." Tak označil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý to, že novým predsedom Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR bude od 1. októbra 2016 bývalý minister hospodárstva Pavol Pavlis. Vymenovala ho dnes na svojom rokovaní vláda SR, ktorá zároveň z tohto postu odvolala Jozefa Mihoka.

"Koalícia vyjadrila s touto nomináciou súhlas, je to samozrejme nominácia strany Smer-SD," reagovala na odsúhlasenie Pavlisa podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Rozhodnutie podľa Žitňanskej prijala vláda konsenzom, ona sama sa k nominácii nemala potrebu vyjadrovať po tom, ako si otázku vydiskutovali v materskej strane. "Ak sa ma pýtate, či je človek vždy osobne komfortný s rozhodnutiami koaličnej vlády, tak to je daň koaličnej vlády, že nie vždy," doplnila.

Podľa súčasného ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) ide v prípade Pavlisa o klasickú politickú nomináciu. "Prišiel s ňou pán premiér (Robert Fico)" doplnil Žiga.

Beblavý: Čoho sa ešte dočkáme?

Beblavý však túto nominácia v statuse na sociálnej sieti skritizoval. Píše, že Pavlis musel z postu ministra hospodárstva odstúpiť po viacerých kauzách.

Pritom ÚNMS je podľa Beblavého jeden z ústredných orgánov štátnej správy a preto má všetky právomoci ministerstva s tým rozdielom, že na jeho čele nestojí minister.

"Čoho sa ešte dočkáme? Jána Slotu na čele patentového úradu?" pýta sa ironicky Beblavý.

Pozrite si aj rozhovor s Beblavým v HNtelevízii o politickom dianí na Slovensku z 21. septembra:

Pavlis patrí medzi ľudí blízkych Ficovi

Pavlis podal demisiu kvôli kauze štátnych zákaziek jemu blízkej firmy Sitis.

Majiteľ upratovacej služby, ktorá dostala od organizácii pod ministerstvom hospodárstva zákazky za státisíce eur, bol švagrom ministra Pavlisa. Demisiu mal podať po rozhovore s premiérom Robertom Ficom.

Pavol Pavlis patrí medzi ľudí blízkych premiérovi Ficovi, ktorý ho aj do politiky dostal.

Vo funkcii ministra hospodárstva vydržal len necelých osem mesiacov. V júli 2014 totiž vystriedal na tomto poste Tomáša Malatinského, ktorému dva roky robil štátneho tajomníka.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 16:47