StoryEditor

Občania sa sťažujú na poplatky

23.06.2004, 00:00

Občania sa na Jednotku ochrany práv pacienta MZ SR obracajú najčastejšie so sťažnosťami pre vyberanie poplatkov. Ide o dvadsaťkorunové poplatky za návštevu všeobecného alebo odborného lekára, alebo o prípady, keď lekár žiada peniaze za podanie injekcie či za spotrebovaný zdravotnícky materiál. Časté sú prípady, že lekári vyberú dvadsať korún, no pokladničný blok nevydajú. Vedúca Jednotky ochrany práv pacientov Sylvia Chrenková informovala HN, že sa zaoberajú tisíckami sťažností.
Na ministerstvo však smeruje mnoho sťažností, ktoré vecne prislúchajú VÚC alebo mestám. Na nemocnicu vo svojom meste sa totiž ľudia musia sťažovať na samosprávnom úrade. Zdravotnícky odbor Trnavského samosprávneho kraja zaznamenal od začiatku roka 20 sťažností občanov na vyberanie poplatkov. Pri nezákonnom vyberaní poplatkov však môžu udeliť lekárom pokutu -- maximálne do päťtisíc korún. Trnavský VÚC pokutoval lekárov, keď viackrát vyberali poplatky od tých istých pacientov, alebo ak výška neoprávnene vybraného poplatku bola značne vysoká. V súvislosti s nezákonným vyberaním poplatkov však nie je možné odobrať lekárovi licenciu.
Vo všeobecnosti môže štát v súčinnosti so Slovenskou lekárskou komorou lekárovi odobrať licenciu iba pri závažnom porušení zákona- napr. ak pre nedostatočnú zdravotnú starostlivosť zomrie pacient. O licenciu však ešte žiadny lekár neprišiel.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 19:25