Tomáš DruckerPavol Funtál
StoryEditor

Drucker chce zrušiť až polovicu pohotovostí. Zvyšné budú možno zatvárať večer

03.10.2016, 00:00
Na Slovensku by sa mal do konca roka zredukovať počet pohotovostí až o polovicu.

Na Slovensku funguje takmer sto pohotovostí. Do konca roka by sa však mali výrazne preriediť. Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Tomáša Druckera sa ich chystá okresať o polovicu. A nie je vylúčené, že tie, ktoré zachovajú, sa budú zatvárať už o desiatej večer.

Pozrite si aj rozhovor s ministrom Druckerom o problémoch v zdravotníctve z apríla tohto roka:

Problémová pohotovosť
O nadbytok pohotovostí sa v minulosti postarali samosprávne kraje, ktoré sa ich snažili zakladať minimálne v každom okresnom meste, pripomína prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.  Ich redukciu si predstaviť vie, musí sa však podľa neho brať do úvahy ich využívanosť a to, či ide o spádovú oblasť. „Nemôžeme len paušálne povedať, že je ich sto, tak päťdesiat zrušíme,“ upozornil Šóth.

Druckerom plánovaná optimalizácia siete je podľa analytika INEKO Dušana Zachara logickým a legitímnym krokom. Tie totiž čelia viacerým problémom. Platy lekárov, ktorí slúžia na pohotovosti, sú nízke, počas neskorých nočných hodín chodí málo pacientov, vymenúva niektoré z nich Zachar.

O pacientov bude postarané
Aj keď sa polovica pohotovostí zruší, ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že o pacientov bude postarané aj v noci.


Optimalizácia sa totiž nedotkne centrálnych a urgentných príjmov v nemocniciach, ktoré fungujú takisto nepretržite. V ich prípade totiž nejde o klasickú pohotovosť. Lekárske služby prvej pomoci, ktoré sa majú redukovať, sú samostatné jednotky, ktoré nie sú viazané na nemocnicu. To znamená, že keby sa ich počet mal znížiť napríklad v Bratislave, pacienti stále budú mať možnosť v prípade potreby prísť napríklad do Univerzitnej nemocnice na Kramáre.

Ak by sa pohotovosti skoordinovali so záchrankami a urgentnými príjmami v nemocniciach, podľa Zachara by nebolo potrebné trvať na poskytovaní nepretržitej lekárskej služby prvej pomoci. Podľa hovorkyne rezortu Stanislavy Luptákovej sa chystá projekt Nová pohotovosť, vďaka ktorej by mali mať ľudia prístup k lekárskej starostlivosti pre dospelých, deti, ako aj zubnej či lekárenskej starostlivosti, v nepretržitom 24-hodinovom režime.

Dlhodobý problém
Všeobecní lekári majú v súčasnosti zákonnú povinnosť slúžiť lekársku službu prvej pomoci. Dlhodobo však volajú po zrušení tejto povinnosti. A žiadajú aj to, aby v týchto prípadoch nešlo o nepretržitú zdravotnú starostlivosť, ale aby sa služba končila o desiatej večer. „Nie je jednoduché byť celý deň v práci, potom ísť do služby a následne zase do práce,“ upozorňuje Šóth s tým, že aj lekári sa potrebujú vyspať.

Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariána Kollára, ktorý sa zúčastňuje na stretnutiach týkajúcich sa projektu Nová pohotovosť, už pracovná skupina na ministerstve debatovala aj o službe do desiatej hodiny. Hoci diskusie ešte nie sú uzavreté, považuje tento návrh za priechodný. „Tam musíme dbať v prvom rade o bezpečnosť všeobecných lekárov, ale je to aj v záujme pacientov,“ uzavrel Kollár.

Ďalšie zmeny, ktoré chystá rezort zdravotníctva
Okrem znížení počtu pohotovostí plánuje ministerstvo zaviesť napríklad poplatok za objednávanie sa k lekárovi. Pacienti by sa mohli po novom objednávať k lekárovi prednostne, avšak až po ordinačných hodinách. Okrem toho sa diskutuje aj o zavedení ďalších poplatkov v zdravotníctve.

Rezort tiež plánuje ďalšie oddlžovanie nemocníc. Koncept oddlženia nemocníc chce minister Tomáš Drucker predstaviť ešte tento rok. V minulosti sa slovenské nemocnice oddlžovali už trikrát.

Ministerstvo minulý týždeň tiež oznámilo, že plánovaná nová univerzitná nemocnica v Bratislave sa nepostaví na Patrónke, ako sa pôvodne plánovalo. Stáť by mala buď v Ružinove alebo na Rázsochách.

01 - Modified: 2024-04-17 17:31:05 - Feat.: - Title: Pacientom stále hrozia poplatky u lekára. Ich zavedenie by pomohlo sektoru, uškodilo chudobnejším 02 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii 04 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 05 - Modified: 2024-04-16 07:15:46 - Feat.: - Title: Analytici odhalili dôvody vyššej úmrtnosti Sloveniek na karcinóm prsníka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 01:35