Andrej DankoTASR/V. Benko
StoryEditor

Danko žiada okamžitú reformu únie. Hovorí o diktáte Bruselu

08.10.2016, 11:33
Autor:
TASRTASR
Podľa šéfa SNS na to strana upozorňovala už pred troma rokmi, keď na sneme prijala Popradské memorandum – Žiadosti slovenských vlastencov Bruselu.

Aj neformálny summit predsedov parlamentov členských krajín Európskej únie (EÚ), ktorý sa uskutočnil v dňoch 6. a 7. októbra v Bratislave, ukázal, že únia potrebuje reformu.

Tvdí to predseda Národnej rady (NR) SR a zároveň predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

Zásadná reforma

Podľa neho na to strana upozorňovala už pred troma rokmi, keď na sneme prijala Popradské memorandum – Žiadosti slovenských vlastencov Bruselu.

Danko je presvedčený, že ak sa reforma EÚ neuskutoční, môže to vyústiť do vôle národov zobrať si svoj štát späť, ako v prípade referenda vo Veľkej Británii, v ktorom občania rozhodli o vystúpení z tohto spoločenstva.

Zásadná reforma sa podľa Danka musí uskutočniť po audite, ktorý jednotlivé štáty únii odovzdali.

"Ak identifikujeme výhody EÚ a budeme pracovať na jej reforme, na tom, čo sme jej schopní odovzdať a identifikujeme to, v čom sa máme starať sami o seba, tak vieme zvoliť tu zlatú strednú cestu. Zatiaľ však takáto analýza absentuje," skonštatoval.

Danko v tejto súvislosti zdôrazňuje, že SNS ako prvá politická strana na Slovensku, v roku 2013 ešte ako mimoparlamentná, v oficiálnom dokumente Popradské memorandum jasne určila oblasti, v ktorých je reforma EÚ a zmena hodnotového rebríčka nevyhnutná.

Strana tým podľa neho chcela vyvolať taktiež celospoločenskú diskusiu o tom, či sú všetky aktivity EÚ pre jednotlivé členské štáty prospešné.

"Dokument vyjadril nespokojnosť nielen členov SNS, ale aj širšieho spektra obyvateľov Slovenska s diktátom Bruselu a okliešťovaním právomocí členských štátov," priblížil Danko.

Danko nesúlasí so smerovaním únie

Nesúhlasí i so smerovaním únie, ktorá sa odkláňa od pôvodnej idey pri svojom vzniku.

Tou by podľa Danka malo byť zjednotenie európskych štátov najmä v hospodárskej oblasti, aby EÚ mohla konkurovať mocnostiam ako USA či Čína, pričom suverenita členských krajín mala zostať zachovaná. 

"EÚ si osvojuje ambície vo veciach, ktoré jej štáty nezverili," zdôraznil Danko. Je presvedčený, že je preto potrebné jasne definovať, čo je štátne a národné a v čom je potrebné spájať sily. Ako príklad uvádza oblasti bezpečnostnej a zahraničnej politiky či spoločnej meny.

"SNS dnes už účasťou v Národnej rade SR môže byť v tejto téme rovnocenným partnerom pri hľadaní spoločných riešení na vážne výzvy, ktorým únia a jej členské štáty čelia. Reakcie predsedov parlamentov členských krajín EÚ v Bratislave ukázali, že riešiť ich spoločne je viac ako potrebné," dodal Danko.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:10