TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Lipšic odmieta spojenie s finančníkom Haščákom. Tvrdí, že žiadnu odmenu od neho nikdy nedostal

05.09.2021, 22:17
Autor:
redredTASRTASR
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic tvrdí, že z Mecomu, ani z inej spoločnosti z portfólia finančnej skupiny Penta, nikdy nemal žiaden priamy príjem.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odmieta spojenie s podnikateľom a zakladateľom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom. Ten ho mal spomínať vo svojej obhajobe v súvislosti s odmenou. Lipšic o tom informoval na sociálnej sieti.

"Od roku 2016 do roku 2021 som pôsobil v jednej z najväčších medzinárodných advokátskych kancelárii (od roku 2019 ako jej partner). Jedným z klientov tejto advokátskej kancelárie boli dlhodobo aj niektoré spoločnosti z portfólia finančnej skupiny Penta (najmä banky). V roku 2017 alebo 2018 bola táto advokátska kancelária oslovená spoločnosťou Mecom v súvislosti so zastupovaním tejto spoločnosti ako poškodeného v konaní vedenom na NAKA pre obzvlášť závažný zločin vydierania. Okrem toho sme boli oslovení aj s požiadavkou vypracovania analýz pre túto spoločnosť z oblasti európskeho práva," napísal Lipšic.

Lipšic tvrdí, že z Mecomu, ani z inej spoločnosti z portfólia finančnej skupiny Penta, nikdy nemal žiaden priamy príjem. "Ak teda Jaroslav Haščák vo svojich obhajobných vyjadreniach spomína „odmenu pre JUDr. Daniela Lipšica“, tak preukázateľne klame," pokračoval špeciálny prokurátor. 

"Vo svojich rozsiahlych obhajobných podaniach Jaroslav Haščák spomína aj analýzu advokátskej kancelárie, v ktorej som pôsobil, k použiteľnosti zvukových nahrávok z kauzy Gorila. Túto analýzu spracovali moji bývalí kolegovia potom, ako bola pri domovej prehliadke u Mariána Kočnera zaistená zvuková nahrávka z kauzy Gorila." Lipšic verejne vyzval Haščáka, aby túto právnu analýzu zverejnil.

Jej obsah podľa Lipšica dokazuje, že aj napriek skutočnosti, že spoločnosti v portfóliu finančnej skupiny Penta boli klientmi advokátskej kancelárie, v ktorej v minulosti pôsobil, ich analýzy odrážali ich vlastné, a nikým neovplyvniteľné, právne názory.

"Je mi ľúto, že zásahom generálneho prokurátora, ktorý zrušil uznesenie o vznesení obvinenia, nebude môcť o dôvodnosti trestného stíhania Jaroslava Haščáka rozhodnúť 5-členný dovolací senát trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu. Jeho rozhodnutie sme očakávali vo veľmi krátkej dobe," ukončil Lipšic.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v utorok zrušil aj stíhanie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka v kauze Gorila. Ako prvý o tom informoval Denník N na svojom webe.

​Okrem Haščáka v tejto kauze Žilinka zrušil aj stíhanie Ľubomíra Arpáša a Dany Arpášovej.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v apríli podala mimoriadne dovolanie voči prepustenie Haščáka, ktoré mohlo finančníka opäť dostať do väzby. Rozhodovať o tom mal Najvyšší súd. Ten Haščáka prepustil na slobodu 7. januára.

​Haščáka policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmietal a mieni sa brániť.

Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám. V bratislavskom Digital Parku, kde sídli Penta, zasahovali ozbrojení policajti 1. decembra.

01 - Modified: 2021-08-31 16:06:08 - Feat.: 0 - Title: Generálna prokuratúra zbavila Haščáka obvinení, Pčolinského prepustila na slobodu
01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 07:30