islamský štát vlajkaReuters
StoryEditor

Sýrčan mal zo Slovenska financovať Islamský štát. Vďaka daňovým podvodom

29.10.2016, 15:30
Autor:
TASRTASR
Kriminálny úrad finančnej správy už prípad vyšetruje.

V súčasnosti je už nevyhnutné absolútne prepojenie medzi daňovými, colnými a policajnými zložkami, ktoré bojujú proti daňovým podvodom. Zdôraznila to dnes počas medzinárodnej konferencie GLOBSEC Tatra Summit štátna tajomníčka ministerstva financií Dana Meager.

"Bola som veľmi prekvapená, keď som sa pred pár dňami dozvedela, že až teraz Europol (Európsky policajný úrad) a OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom) ako inštitúcie, ktoré bojujú proti týmto podvodom, prepojili svoje informačné systémy," opísala Meager. V 21. storočí, kde je štruktúrovaná informácia základnou komoditou pre akýkoľvek boj proti podvodom, je podľa nej nevyhnutné, aby tieto zložky spolupracovali.

Podľa štátnej tajomníčky netreba pri tomto boji proti daňovým únikom ani rozširovať legislatívu. Čo však chýba, to sú podľa nej ľudia – vzdelaní experti. "Možno by som iba chcela vyzvať našich daňových poplatníkov, aby neboli vystrašení z toho, ak či už finančná správa alebo ministerstvo financií, kriminálny úrad, Národná kriminálna agentúra či finančná polícia oznámi, že potrebuje pribrať ľudí, pretože ich potrebuje na boj proti podvodom," apelovala Meager.

Opísala pritom jeden prípad prepojenia daňových podvodov s terorizmom. Kriminálny úrad finančnej správy podľa jej slov práve vyšetruje prípad, keď slovenský rezident, ktorý je sýrskeho pôvodu, využíval neoprávnené nadmerné odpočty DPH na financovanie Islamského štátu.

"Už len tento prípad je pre mňa tak odstrašujúci, že ma núti do toho, aby som už ani sekundu nečakala a naozaj sa začala vážne zamýšľať nad tým, ako pomôcť práve týmto výkonným represívnym zložkám, ktoré bojujú proti daňovým podvodom a terorizmu," priblížila. A to či už na úrovni jej vlastných znalostí, alebo aj v tom, aby sa zvýšil záujem o financovanie týchto zložiek.

Prípad, pri ktorom mal slovenský rezident sýrskeho pôvodu využívať neoprávnené nadmerné odpočty DPH na financovanie Islamského štátu, v operatívnej rovine preveruje Kriminálny úrad finančnej správy. Pre TASR to uviedla hovorkyňa daniarov Patrícia Macíková.

"V tejto chvíli však nie je možné predikovať, aký bude výsledok preverovania. Vzhľadom na to, že ide o rozpracovaný prípad, nie je možné poskytnúť viac informácií," dodala Macíková.

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:54