StoryEditor

Čierny deň našich medzinárodných mierových misií

09.06.2004, 00:00
Ozbrojené sily SR včera prišli o troch ženistov v Iraku a takisto o príslušníka mierovej misie na Cypre. Ministerstvo obrany SR reagovalo vyhlásením, že ide o čierny deň v histórii slovenskej armády.

Zatiaľ čo v Iraku došlo k tragédii pri odmínovacích prácach v teréne, na Cypre zomrel vojak pri nehode po vykonaní kontrolného letu. Rotného Miroslava Hrušku pri vystupovaní z dopravného vrtuľníka zachytil zadný rotor. Zraneniam podľahol v cyperskej nemocnici. Udalosť vyšetruje vojenská polícia.

Sústrasť z najvyšších miest
Na tragédiu v Iraku okamžite reagovali špičky verejného života, ktoré vyjadrili naprieč celým politickým spektrom pozostalým sústrasť. Prezident SR Rudolf Schuster zdôraznil, že smrť ženistov je daňou, ktorú platíme v zápasoch za celosvetovú bezpečnosť, slobodu a demokratické hodnoty. Predseda NR SR Pavol Hrušovský to označil za jednu z najsmutnejších správ, akú dostal za svojho doterajšieho pôsobenia v politike. Slovenskí vojaci boli podľa neho hrdinovia, ktorí mali prispieť k lepšiemu životu Iračanov ako za čias Saddáma Husajna. "Nikdy sme neposielali vojakov na mierové misie, aby zabíjali, ale aby, naopak, chránili životy ľudí," pripomenul zase premiér Mikuláš Dzurinda. Na druhej strane, poslanci NR SR Petra Masácová a Tibor Mikuš poukázali, že pri operácii v Iraku treba rátať aj s takouto tragédiou.

Liška varuje pred zneužitím
Práve včerajšie úmrtia znovu otvorili na Slovensku tému stiahnutia našich vojsk z Iraku. Minister obrany Juraj Liška však kritikom odkázal, že smrť vojakov by sa nemala stať predmetom takýchto politických diskusií. Podľa analytika Spoločnosti pre zahraničnú politiku Iva Samsona by šokujúce udalosti nemali ovplyvniť politické rozhodovanie o účasti Slovákov na mierovej misii v Iraku. Analytik však pripustil, že smrť troch vojakov v Iraku bude zneužitá v parlamentnej diskusii o stiahnutí jednotky. "Aktívna účasť slovenského kontingentu na odmínovacích prácach potvrdila, že jednotka stále napĺňa mandát parlamentu," pripomenul. Odporcovia slovenskej angažovanosti v Iraku budú musieť podľa neho hľadať preto iné argumenty na jej stiahnutie. Poslanci plánujú citlivú tému otvoriť na júnovej schôdzi parlamentu. Rezort obrany by mal dovtedy predložiť správu o pôsobení slovenských vojakov v Iraku. V tejto súvislosti už KSS podala do NR SR návrh na stiahnutie našich vojsk z Iraku. Šéf komunistov Jozef Ševc totiž tvrdí, že "celá okupácia Iraku je bez mandátu OSN". Sčasti sa s ním stotožňuje aj poslanec NR SR za Smer Boris Zala. Podľa neho sú slovenskí vojaci v Iraku neoprávnene a aj pri nešťastných náhodách hynú zbytočne. Tieto argumenty však väčšina strán vládnej koalície odmieta. Na pôde NR SR už chceli diskusiu o Iraku otvoriť KSS, Smer a KDH, ale ich jednotlivé návrhy zákonodarný zbor zamietol aj vďaka poslancom ĽS-HZDS.

Teroristický útok?
Krátko po tragédii v Iraku sa objavila aj verzia teroristického útoku. Takúto príčinu výbuchu vozidla pripustil aj veliteľ slovenského kontingentu Karol Navrátil, ktorý však nemá informáciu ešte potvrdenú. Okolnosti nešťastia vyšetruje totiž na mieste komisia veliteľa divízie. Navrátil ďalej informoval, že jednotka je v súčasnosti stiahnutá do základného tábora pri meste Al-Hila.

Chronológia úmrtí v mierových misiách:
- 1993: Igor Rigo zahynul pri prestrelke (bývalá Juhoslávia)
- 1994: Vladimír Grman podľahol zraneniam pri zlyhaní hydrauliky zdvíhacieho zriadenia
- 1996: Dušan Chrašč zomrel po prekonanom zápale okostice (Slavónsko)
- 2001: Ľubomír Orsag zahynul v aute, pod ktorým explodovala mína (bývalá Juhoslávia)
- 2002: Vladimír Kollár prišiel o život pri autonehode (Eritrea)
- 2002: Miroslav Hajdúch zomrel pri plnení operačnej úlohy (Kosovo)
- 2004: Peter Dinga, Vladimír Simonides a Miroslav Frkáň včera zomreli po výbuchu míny (Irak)
- 2004: Miroslav Hruška včera podľahol zraneniam pri nehode (Cyprus)

01 - Modified: 2002-11-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prokurátor skúma postup voči AGW 02 - Modified: 2002-11-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podniky a trhy krátko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:04