TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Trump je Sulíkovi oveľa viac milší ako Clintonová. Kukan: Nemyslím si, že je to koniec tohto sveta

13.11.2016, 14:44
Autor:
TASRTASR
Trump bude omnoho serióznejší, ale svoje impulzívne vystúpenia neukočíruje. Pozrite sa, čo čakajú od nového amerického prezidenta slovenskí politici.

Každý politik je iný vo svojej predvolebnej kampani a potom po prebratí úradu. Pre Donalda Trumpa to platí čiastočne. Jeho charakter, povaha a impulzívne reakcie nebude môcť odkontrolovať nikto ani Republikánska strana, ani Senát a ani Kongres. Povedal dnes v relácii RTVS poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan. Spolu s ním diskutovali aj predseda Zahraničného výboru Národnej rady (NR) SR František Šebej (Most-Híd) a europoslanec Richard Sulík (SaS).

"Som presvedčený, že bude omnoho serióznejší a zodpovednejší, ale neukočíruje sa v tých impulzívnych výstupoch a tam s ohľadom na to, že to bude hovoriť prezident Spojených štátov amerických, to bude mať obrovský dopad všade vo svete. Verím, že to nebude zmena k dramaticky horšiemu," povedal Kukan.

Nie je to koniec tohto sveta

Zvolenie Donalda Trumpa nevníma tak dramaticky, ako to mnohé svetové agentúry a politologické analýzy rozoberajú so záverom, že tento svet, ako ho poznáme už skončil. "Myslím si, že to nie je koniec tohto sveta," dodal.

Vyčítal Európe, že keď spadli dvojičky, Európa sa na Spojené štáty vykašľala. "Teraz to nemôžeme urobiť, musíme zdôrazňovať, že Amerika je náš spojenec v tomto duchu, nielen kritizovať," zdôraznil.

Kukan si zároveň nemyslí, že nám hrozí vojna a teda v stávke je mier, zdôraznil však, že je potrebné sa správať zodpovedne. Ďalej si myslí, že vzťahy s Ruskom sa nemôžu zlepšiť, pokiaľ to nebude chcieť samotné Rusko. Obáva sa skôr toho, že USA a Rusko sa budú dohovárať bez Európy, čo by jej mohlo uškodiť.

Šebej si taktiež nemyslí, že Trump bude môcť používať rovnaký slovník, ako v kampani. Ak by v tom pokračoval, mohlo by to spôsobiť mnoho medzinárodných treníc. Na rozdiel od Kukana si Šebej myslí, že svet je od jeho zvolenia prinajmenšom v jednej veci iný. Od roku 1947 sa Amerika riadila Trumanovou doktrínou, ktorá stanovovala, že USA nebudú izolacionistické, ale budú chrániť demokratický priestor všade vrátane Európy. Obama sa podľa neho od tejto línie trochu odklonil, ale Trump sa k izolacionizmu podľa jeho tvrdení vracia.

"Ekonomický americký izolacionizmus znamená hospodárske škody," konštatoval. Jednu z mála vecí, ktorú Šebej považuje u Trumpa za pozitívnu, je jeho záujem zrušiť dohodu s Iránom.

V súčasnosti nevie povedať, akú zmenu zvolenie Trumpa prinesie. "Rozhodne sa tá zmena nedá nazvať pokrokom, alebo zmenou k lepšiemu, pretože obsahuje priveľa otáznikov, priveľa nepredvídateľných, nepredpovedateľných scenárov vývoja," povedal predseda zahraničného výboru.

Sulíkovi je milší Trump

Europoslanec Richard Sulík súhlasí s tým, že v súčasnosti nikto nevie, čo sa dá od novozvoleného amerického prezidenta čakať. "Hillary Clintonová je známa svetovej verejnosti, bola štyri roky ministerkou zahraničných vecí, od nej vieme úplne presne, čo môžeme čakať, ale ja si teda nemyslím, že to by bolo skvelé, len teda nevieme, čo môžeme čakať od Donalda Trumpa," povedal v relácií Sulík. "Ďaleko milší mi je Donald Trump, ktorý sa nebude hrať na svetového policajta," dodal.

Ak splní svoj predvolebný program, považuje to za lepšiu zmenu akou by bola jeho protikandidátka. Ako príklad uviedol Trumpov návrh, že v prípade novej federálnej regulácie by sa dve iné zrušili. "To je niečo, čo by EÚ nutne potrebovala," uviedol.

Sulík sa však Trumpa ako budúceho prezidenta neobáva, pretože nemôže neobmedzene konať. Podľa neho sú tam štyri faktory, ktoré ho budú obmedzovať, teda vlastná strana, kongres, Senát a administratíva.

V otázke bezpečnosti Trump otvorene požaduje, aby európske štáty plnili svoj dvojpercentný záväzok, ktorý by mali dávať na obranu. Kukan dal Trumpovi taktiež za pravdu v tom, že štáty by nemali dostať plnú ochranu v prípade, keď si neplnia svoj záväzok. Šebej súhlasil, že európske štáty prispievajú na svoju obranu veľmi málo.

01 - Modified: 2024-04-23 20:04:39 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 02 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 03 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 04 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 22:06