vojanyTASR/Roman Hanc
StoryEditor

Elektráreň vo Vojanoch nezatvoria, takmer 400 ľudí nepríde o prácu

15.11.2016, 15:18
Autor:
TASRTASR

Elektráreň vo Vojanoch (EVO) nezatvoria, takmer 400 ľudí na východe Slovenska nepríde o prácu. Informoval o tom dnes hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano.

Tepelná elektráreň vo Vojanoch na východnom Slovensku prevádzku podľa Stana neukončí, elektrinu bude vyrábať s určitosťou aj na budúci rok.

Úspešné rokovania

To je výsledok rokovania pracovnej skupiny zloženej zo zástupcov MH SR, Slovenských elektrární (SE), Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy (SEPS) a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). O prácu tak nepríde takmer 400 ľudí, z čoho priamo elektráreň zamestnáva približne 120. 

Pripomenul, že odborná pracovná skupina vznikla na základe rozhodnutia vlády na augustovom výjazdovom rokovaní v Trebišove a hľadala možnosti pre udržateľnosť a ekonomickú prevádzku elektrárne minimálne v strednodobom horizonte.

Expertná pracovná skupina je v prípade ďalšieho vývoja pripravená na rokovanie aj v budúcom roku. 

"Záchrana elektrárne vo Vojanoch je dobrá správa pre východné Slovensko a všetkých členov pracovnej skupiny. Elektráreň je významná pre stabilitu prenosovej a elektrizačnej sústavy a zabezpečuje prácu v regióne. Rokovania boli konštruktívne, pričom rezort od začiatku tvrdil, že sú tu jednoznačne technické predpoklady na dlhodobé udržanie výroby," zdôraznil šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD).

Vízia? Až do roku 2021

Elektráreň vo Vojanoch prevádzkujú SE a je schopná vyrábať elektrinu nielen z čierneho uhlia, ale aj z biomasy a biologicky rozložiteľného odpadu. Hospodárenie sa významne zlepšilo po úsporných opatreniach.

"Na základe dosiahnutej dohody môžu Slovenské elektrárne garantovať prevádzku Elektrární Vojany v roku 2017 s víziou predĺženia až do roku 2021," potvrdil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Slovenských elektrární, a. s., Bohumil Kratochvíl. 

Význam elektrárne potvrdila aj štúdia SEPS, ktorá mala posúdiť prípadný vplyv odstavenia tohto zdroja na prevádzku Elektrizačnej sústavy (ES) SR.

Ukázalo sa, že tepelná elektráreň zohráva dôležitú úlohu pri zabezpečení spoľahlivej prevádzky ES SR, pričom pri obnove sústavy po výpadku a poruche typu Black-out by bola významným stabilizačným prvkom v regióne východného Slovenska.

ÚRSO pri hľadaní optimálneho a realizovateľného riešenia zachovania prevádzky elektrárne vychádzal v rámci expertnej skupiny z koncepcie prijatej regulačnej politiky.

"Ukázalo sa, že aplikáciou prijatej regulačnej politiky sa potvrdil význam elektrárne vo Vojanoch pre zachovanie stability a bezpečnosti dodávky elektrickej energie v Slovenskej republike. To sa odrazilo aj v úradom prijatej vyhláške, ktorej ustanovenia umožňujú prijať uvedené riešenie," povedal predseda úradu Jozef Holjenčík.

01 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem 02 - Modified: 2024-04-11 08:08:29 - Feat.: - Title: Rusko sa zameralo na veľké ukrajinské elektrárne. Zmenilo však stratégiu, cieľom je totálna deštrukcia 03 - Modified: 2024-04-07 14:58:16 - Feat.: - Title: V Mochovciach sa začala generálna odstávka prvého bloku elektrárne 04 - Modified: 2024-03-19 18:30:00 - Feat.: - Title: Mali slúžiť tri dekády. No v hre je až 80-ročná prevádzka slovenských jadrových elektrární (Brífing HN) 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:11 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Po 60 rokoch končí na Slovensku veľká elektráreň, roky ťažila z polohy pri Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:05