"Nemôžeme žiť v spoločnosti, v ktorej keď ide záznam z futbalového zápasu a nejaká hlavohruď za tým redaktorom začne vykrikovať Heil Hitler, nemôžeme povedať ´a však to sú slovanisti alebo Spartak, to je v pohode,” Martin Poliačik reagoval na Kotlebovu ĽS-NS.TASR/J. Kotian
StoryEditor

Poliačik kritizuje Dankovu novelu: 20 minút je bohatý čas na cirkus, ale málo na odborné vystúpenie

20.11.2016, 13:09
Autor:
TASRTASR

Nekandidoval som do cirkusu, ale do Národnej rady SR. Teraz to tam však často vyzerá ako "šaškáreň", a preto je potrebná zmena rokovacieho poriadku, aby nastúpila politická kultúra. V dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike to povedal predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Poslanec Martin Poliačik zo SaS si nemyslí, že rokovací poriadok túto situáciu vyrieši. "Dvadsať minút je bohatý čas na cirkus, ale málo na poriadne odborné vystúpenie napríklad k rozpočtu," uviedol Poliačik.

Šéf klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka hovorí v súvislosti so zmenou rokovacieho poriadku o snahe zavrieť opozícii ústa. Novela je navyše podľa neho protiústavná, čo naznačuje podľa jeho slov aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý právnu normu vetoval.

"Nesúhlasím, rokovací poriadok neprináša obmedzenie slobody prejavu a slova," reagoval Bernaťák, ktorý odmieta tvrdenia o okliešťovaní práv opozície. "Rokovací poriadok nie je na zatvorenie úst opozícii. Bude platiť aj pre opozíciu, aj pre koalíciu," poznamenal.

Jarjabek: Rokovák by mal byť ešte prísnejší

Podľa Dušana Jarjabka zo Smeru-SD je hlavný problém slovenského parlamentu to, že tam niektorí poslanci vyzývajú na nedodržiavanie zákona. Narážal na lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, ktorý povedal, že nebude rešpektovať novelu rokovacieho poriadku, ako ju prijala koalícia. "Toto je deštrukcia, chaos. Toto nie je cesta. Ak je aj zákon zlý, treba ho rešpektovať," povedal.

Poliačik do istej miery súhlasí, nemieni obhajovať nedodržiavanie zákonov. "Len vravím, že rokovací poriadok toto nevyrieši," zdôraznil s tým, že situácii by pomohlo, keby predsedovia parlamentu boli vyvážení a nenadržiavali jednej strane. Podľa Poliačika by potom možno nebolo treba meniť rokovací poriadok. Jarjabek sa nazdáva, že "rokovák" by mal byť ešte prísnejší, ako je.

Diskutéri sa dotkli aj otázky štandardných a neštandardných strán. Podľa Jarjabka štandardná strana musí mať členov, štruktúry, program aj ambície pôsobiť napríklad aj v komunálnych voľbách. Nestačí mať podľa neho štyroch členov či podchytené sociálne siete. Netvrdí, že neštandardné je automaticky zlé, ale s takými stranami sa podľa neho pre ich nevypočitateľnosť ťažko ide do koalície.

Dojatý Vašečka

"Štandardnou stranou podľa vašej definície je aj strana pána Kotlebu. Má štruktúry, členov, veľmi sa chce zapájať na regionálnej úrovni a nemyslím si, že toto je niečo, čo chceme, aby sa tlačilo do slovenskej politiky," reagoval Poliačik, podľa ktorého je otázka štandardnosti politických strán zástupná téma. Bol by rád, keby pre strany bola kritériom "nejaká základná príčetnosť".

"Podľa nášho názoru nie je normálne, aby strana nemala nejaké regionálne štruktúry, resp. mala len štyroch členov. Rovnako nie je normálne, keď si niekto svojich voličov naháňa lacnými trikmi, emóciami, konečnými riešeniami," zapojil sa Bernaťák. Domnieva sa, že pokiaľ takéto strany začnú vnikať do Národnej rady, budú destabilizovať spoločnosť. "A od toho je už len kúsok k anarchii a diktatúre," doplnil.

Vašečku dojíma starostlivosť SNS o štruktúru a členov OĽaNO-NOVA. Bol by však rád, keby sa politici venovali riadnym témam, skutočným problémom ľudí. "Parlament sa takto zbytočne zahlcuje zástupnými témami. Takže ďakujem za starostlivosť, ale je to v našej réžii," podotkol Vašečka, ktorý sa zas obáva, že SNS chce vplyv v RTVS a zasahovať do jej spravodajstva. "Pán Vašečka nemusí mať strach, že budeme ovplyvňovať spravodajstvo RTVS," odpovedal Bernaťák.

01 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 02 - Modified: 2024-02-02 14:50:29 - Feat.: - Title: Pellegrini odmieta, že by bol proti zmene rokovacieho poriadku. Priestor vidí pri pozmeňujúcich návrhoch 03 - Modified: 2024-01-26 16:41:40 - Feat.: - Title: Danko tvrdí, že chce skrátiť parlamentnú diskusiu po vzore Slovinska. Smer súhlasí, Hlas sa vzpiera 04 - Modified: 2023-12-30 13:06:10 - Feat.: - Title: V budúcom roku by sa mohol novelizovať rokovací poriadok, avizoval Richter 05 - Modified: 2023-12-22 17:42:02 - Feat.: - Title: Valec a poriadok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:31