Ministerka spravodlivosti Lucia ŽitňanskáTASR/M. Baumann
StoryEditor

Urputný boj voči nepriateľom škodí vláde, reagovala Žitňanská na Ficov výrok o novinároch

29.11.2016, 14:05
Autor:
TASRTASR

Vulgarizácia politického slovníka škodí politike aj vláde SR.

Myslí si to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá takto reagovala na vyjadrenia predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) na adresu novinárov.

"Som presvedčená, že vulgarizácia politického slovníka politike škodí a škodí aj vláde. A vytváranie si nepriateľov a urputný boj proti týmto vyrobeným nepriateľom tiež politike a vláde škodí. Tak vnímam vyjadrenia premiéra," povedala na dnešnej tlačovej konferencii Žitňanská.

Žitňanská sa podobne ako Fico vyjadrovať nebude

Zdôraznila, že ona sa nevyjadruje spôsobom, ako predviedol premiér, a ani sa tak nikdy vyjadrovať nebude. Či by sa mal Fico ospravedlniť necháva ministerka na neho.

Premiér v stredu 23. novembra reagoval na obvinenia voči rezortu diplomacie z predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. Fico tieto obvinenia vníma ako cielený útok proti úspešnému slovenskému predsedníctvu a proti ministrovi zahraničných veci Miroslavovi Lajčákovi.

V tejto súvislosti kritizoval aj novinárov. Podľa Fica o kauze informujú nepravdivo a poškodzujú tak slovenské predsedníctvo. "Nemám nič proti tomu, ak nám idete po krku, ale vy neinformujete. Vy bojujete s touto vládou. Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky a stojím si za týmto výrazom," zdôraznil premiér.

Amorálny a nehanebný

Ficove slová odsúdila Asociácia európskych novinárov (AEJ), slovenská sekcia. Premiéra zároveň vyzvala, aby sa za svoje výroky ospravedlnil.

"A to bez ohľadu na to, že rečnícky označil 'za špinavé protislovenské prostitútky' iba niektorých novinárov," dodala asociácia.

Ku kritike i žiadosti o ospravedlnenie sa pridal aj Slovenský syndikát novinárov (SSN).

"Posledný výrok premiéra považujeme za obzvlášť amorálny a nehanebný. Sme presvedčení, že Robert Fico svojimi slovami nielen znevážil prácu novinárov na Slovensku, ale tiež bezprecedentne pošpinil ich česť," uviedol v reakcii SSN.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:49