Robert Fico s lídrami Eúropskej únie smerujú na plavbu po Dunaji.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Najdôležitejšie stretnutia v Bratislave

30.11.2016, 23:00

Všetky stretnutia, ktoré sa v rámci nášho predsedníctva v Rade EÚ uskutočnili na Slovensku, boli neformálneho charakteru. Formálne sa organizujú v Bruseli a Luxemburgu. Určite najdôležitejším stretnutím v Bratislave bol samit lídrov, ktorého sa zúčastnilo 27 hláv štátov a predsedov vlád krajín Európskej únie, chýbala iba Veľká Británia, keďže už bol odhlasovaný brexit. Uskutočnil sa 16. septembra a hlavnou témou bola bezpečnosť. Dejiskom stretnutia bol najmä Bratislavský hrad, no lídri sa previezli napríklad aj po Dunaji. Výsledkom stretnutia bola Bratislavská deklarácia, nazývaná tiež bratislavská cestovná mapa. Jedným z jej cieľov bolo nastaviť pravidlá na zastavenie nekontrolovanej migračnej vlny.

Ďalšie veľmi významné stretnutie sa uskutočnilo hneď v úvode nášho predsedníctva, ešte v júli. Ministri vnútra a spravodlivosti všetkých členských krajín Únie diskutovali o udržateľnom riešení migrácie a ochrane schengenskej hranice. Zároveň sa tu predstavili hlavné priority slovenského predsedníctva. Rokovania sa zúčastnil i turecký minister.


Aj neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí patrí k top podujatiam v Bratislave. Malo formát strategickej diskusie – Gymnich a uskutočnilo sa začiatkom septembra. Rokovania viedla šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová a hostiteľom bol Miroslav Lajčák. Témou bola globálna zahraničná a bezpečnostná politika – vzťahy s Tureckom, Minský mierový proces, globálna stratégia EÚ. Na stretnutí sa zúčastnili aj zástupcovia kandidátskych krajín.


V septembri sa uskutočnilo ďalšie významné stretnutie s názvom Ecofin, teda neformálne zasadnutie ministrov pre hospodárske a finančné záležitosti, ktoré hostil náš minister financií Peter Kažimír. Zúčastnili sa ho aj guvernéri centrálnych bánk členských štátov a tiež niektorí bývalí ministri financií. Témami boli budúcnosť hospodárskych politík, integrácia v rámci eurozóny a účinný boj proti daňovým únikom, podvodom a kriminalite.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:22