HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Procházku v Luxemburgu odmietli. Muselo to prísť, vyjdem z toho silnejší, reaguje bývalý šéf Siete

13.12.2016, 09:49
Autor:
chocho
Bývalý líder Siete nebude sudcom Všeobecného súdu EÚ.

Radoslava Procházku v Luxemburgu odmietli. Ťažký rok bývalého predsedu Siete tak pokračuje. Informáciu o tom, že Procházka prestížnu funkciu sudcu Všeobecného súdu EÚ nezískal, priniesol Denník N. Bývalého lídra Siete v pondelok odmietol poradný výbor Rady EÚ.

Na poste dodatočného sudcu, ktorý by vykonával šesť rokov, by dostával skutočne vynikajúci plat. Ročne si mohol prilepšiť až o 310-tisíc eur. Stal sa tak druhým kandidátom, ktorý bol Slovensku na tento post zamietnutý.

"Dôvody stanoviska výboru nepoznám a ani po nich nebudem pátrať, nechám ďalší postup v plnom rozsahu na vládu Slovenskej republiky," reaguje pre HN Procházka.

"Celá táto moja situácia, ktorá začala výsledkom volieb, je niečo, čo v mojom živote muselo prísť, som rád, že to prišlo a vyjdem z toho silnejší, ako som bol predtým. Všetkým, ktorí mi držali palce, a mňa samého prekvapilo, koľko tých ľudí bolo, ďakujem," uzavrel bývalý líder Siete.

Pozrite si aj rozhovor s Procházkom v HNtelevízii z augusta, kde hodnotil povolebnú situáciu:

Kritika od začiatku

Kandidatúru Procházku na post sudcu v Luxemburgu odklepla vláda 29. septembra. Ešte predtým prešiel hlasovaním Súdnej rady. Avšak, už v tom čase sa ozývali hlasy, že nemusí ísť o vhodného kandidáta pričom bol spochybňovaný jeho morálny profil.

Signálom možných problémov bola situácia počas vypočúvania Procházku pred Súdnou radou. Pýtali sa ho, či by mohol poskytnúť nejaké vysvetlenie v súvislosti s klamstvami, z ktorých bol obviňovaný. Procházka vtedy povedal, že "viacerí z vás majú skúsenosti, aký dokáže byť rozdiel medzi realitou a jej prezentáciou v médiách."

Podľa združenia Sudcovia „Za otvorenú justíciu“ nominácia bývalého lídra Siete vyvolala "vážnu dilemu" a ohrozila v spoločnosti dôveryhodnosť sudcovského stavu.

Sulík poslal list

Ešte ostrejšie proti vystúpila opozícia. A to najmä SaS a jej líder Richard Sulík. Deň po tom, ako Procházku za kandidáta schválila vláda, zvolal šéf liberálov tlačovku. Na nej oznámil, že do Luxemburgu pošle list, ktorým upozorní na nevhodnosť Procházku.

Šéf SaS vysvetlil, že rešpektuje Procházkove odborné kvality aj jeho jazykovú pripravenosť. Z jeho pohľadu však bývalého predsedu parlamentnej strany Sieť diskvalifikuje fakt, že v minulosti nepôsobil ako sudca, nemá potrebný morálny profil a neposkytuje potrebnú záruku nezávislosti, keďže v minulosti pracoval pre finančnú skupinu Penta. 

V liste Sulík napísal, že Procházka bol viackrát usvedčený z klamstva a nedodržiava dohody. „Aj napriek počiatočným úspechom v predvolebných prieskumoch verejnej mienky morálka a charakter jeho osoby v očiach verejnosti poklesli na veľmi nízku úroveň, a preto som toho názoru, že aj odbornosť, ktorou pán Procházka možno disponuje, nepreváži jeho zdiskreditovanú osobnostnú stránku,“ uviedol Sulík v liste.

Náročný rok

Pre Procházku je rok 2016 veľmi turbulentný. Do marcových parlamentných volieb išiel s veľkými ambíciami. Trúfal si so Sieťou získať 20 percent a robil si zálusk na premiérsky post. 

Pred voľbami aj po nich však narúšali sľubne sa rysujúcu politickú kariéru kontroverzie. Nahrávka, ktorú zverejnil líder OĽaNO a mala dokazovať, že sa Procházka pokúšal zaplatiť za prezidentskú inzerciu v Matovičových novinách v hotovosti bez dokladu, bola len začiatkom.

Veľmi mu politicky ublížilo predvolebné a povolebné koketovanie so Smerom, rovnako tak aj vytvorenie vládnej koalície so sociálnymi demokratmi. Následne sa stal pre Matoviča a šéfa SaS Richarda Sulíka zradcom.

Čerešničkou bolo legendárne "nie", na ktoré sa bude na Slovensku ešte dlho spomínať. Procházku sa novinári krátko po voľbách pýtali, či už rokoval s lídrom Smeru Robertom Ficom. On zaskočený odpovedal: "Nie." V tom čase však už existovali fotky dokazujúce, že sa tajne stretli.

Po voľbách prišlo trieštenie Siete a definitívny koniec Porcházku v politike. K 31. októbru zložil poslanecký mandát aj členstvo v strane.

SaS: Ďalšia blamáž

Podľa opozičnej SaS ide o ďalšiu medzinárodnú blamáž pre Slovensko. Napriek tomu považujú odmietnutie Procházku za správny krok, píše sa v stanovisku.

„Bývalý predseda strany #Sieť a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka nemá vďaka svojim excesom na slovenskej politickej scéne morálne predpoklady zastávať funkciu sudcu na Súdnom dvore Európskej únie v Luxemburgu," stojí v reakcii liberálov. Podľa nich nebolo iné riešenie možné.

Za najzarážajucejšie považujú, že napriek "faktom o Procházkových morálnych prešľapoch" prešla jeho nominácia hlasovaním v Súdnej rade aj vládou. Čo podľa SaS ukazuje odlišnú politickú kultúru na Slovensku a v Európe.

01 - Modified: 2016-10-31 16:47:54 - Feat.: 0 - Title: Z najväčšej nádeje pravice „zradcom“. Alebo ako si sám zničiť sľubnú kariéru 02 - Modified: 2016-10-31 17:57:53 - Feat.: 0 - Title: Definitívny koniec. Procházka sa vzdáva poslaneckého mandátu, odchádza aj zo Siete 03 - Modified: 2016-11-24 14:51:00 - Feat.: 0 - Title: Procházku pred týždňom vypočúvali v Luxemburgu. Či dostane nový post, ešte nerozhodli 04 - Modified: 2016-09-30 10:45:50 - Feat.: 0 - Title: Sulík píše list sudcom do Luxemburgu: Procházka bol viackrát usvedčený z klamstva 05 - Modified: 2016-09-27 09:38:08 - Feat.: 0 - Title: Voľba Procházku ohrozuje našu dôveryhodnosť, kritizujú sudcovia. Spochybňujú jeho morálku 06 - Modified: 2016-09-28 11:08:23 - Feat.: 0 - Title: Vláda posiela Procházku do Luxemburgu. Nemá na to predpoklady, kritizuje Sulík 07 - Modified: 2016-09-19 18:20:39 - Feat.: 0 - Title: Procházku sa pýtali, prečo klamal. Bývalého šéfa Siete si aj tak vybrali za sudcu v Luxemburgu
01 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 04 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 05 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:12