Andrej Kiska a Zuzana AlbertováTASR
StoryEditor

Kiska vymenoval nových sudcov. Pozrite sa, kto prešiel prísnejším výberom

19.12.2016, 11:42
Autor:
TASRTASR

Prezident SR Andrej Kiska dnes na návrh Súdnej rady SR vymenoval 22 sudcov bez časového obmedzenia. Ide o ďalšiu skupinu sudcov, ktorá prešla prísnejším výberom, novozavedeným preverovaním sudcovskej spôsobilosti.

Sudcami sa dnes stali Mária Benková (Okresný súd Košice-okolie), Daniel Marcián (Okresný súd Liptovský Mikuláš), Peter Štefčík (Okresný súd Partizánske), Táňa Šefčíková (Okresný súd Galanta), Zuzana Albert (Okresný súd Malacky), Ladislav Blaško (Okresný súd Skalica), Magdaléna Bošková (Okresný súd Bratislava I), Tomáš Brinčík (Okresný súd Bánovce nad Bebravou), Eva Cvengová (Okresný súd Banská Bystrica), Monika Czafiková (Okresný súd Komárno) a Ján Evin (Okresný súd Bratislava IV).

Talár si ďalej oblečú Marianna Hirková (Okresný súd Humenné), Zuzana Konáriková (Okresný súd Zvolen), Zuzana Krivdová (Okresný súd Námestovo), Jozef Pikna (Okresný súd Galanta), Radoslav Prutkay (Okresný súd Bratislava II), Miroslava Saxová (Okresný súd Bratislava I), Barbora Sopková (Okresný súd Banská Bystrica), Vincent Szabó (Okresný súd Trnava), Erika Tischlerová (Okresný súd Galanta), Miroslava Vaňová (Okresný súd Brezno) a Gabriela Žabková (Okresný súd Bratislava III).

"Vybrali ste si povolanie, v ktorom od vašej profesionality, autority a morálky závisí, či ľudia na Slovensku budú veriť v spravodlivosť, vo vládu zákona a rovnosť pred zákonom. Aj od výsledkov vašej práce a každodenných rozhodnutí bude závisieť, ako budeme na Slovensku dôverovať sile a prednostiam demokratického právneho štátu," povedal Kiska novovymenovaným sudcom.

Podľa hlavy štátu je generačná výmena v súdnictve súčasťou úsilia o zvýšenie dôvery verejnosti v spravodlivosť v našej krajine. "Dôvera verejnosti je krehká a závisí od množstva vecí," povedal Kiska.

Prezident rozumie výhrade, že politici si na Slovensku nerobili svoju prácu pri posilňovaní viery v spravodlivosť práve najlepšie. "Vaša profesia má všetky predpoklady, aby ste mohli svoju prácu vykonávať profesionálne, poctivo a nezávisle. Základom dôvery v spravodlivosť budú vždy vaše rozhodnutia. Cez ne chránite právny štát a nestrannosť justície," odkázal.

Kiska zároveň tvrdí, že generačná výmena v súdnictve to je aj zmena spôsobu, akým sudcovský stav komunikuje s verejnosťou, ako reaguje na podozrenia ľudí, ako sa vyrovná so zlyhaniami vo vlastných radoch a ako sú sudcovia schopní reagovať na kritiku zvonku aj zvnútra. "Na zvládnutí týchto výziev stojí a padá úspech generačnej výmeny v súdnictve. Od toho závisí, či budete generáciou sudcov, ktorá dokáže dôveru ľudí v spravodlivosť zvýšiť. Želám vám aj Slovensku, aby ste to dokázali," uzavrel prezident.

Všetci menovaní sudcovia zložili do rúk Kisku sľub: "Sľubujem na svoju česť a svedomie, že sa budem spravovať ústavou, ústavnými zákonmi, medzinárodnými zmluvami, ktoré Slovenská republika ratifikovala a boli vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom, a zákonmi, budem vykladať zákony a rozhodovať podľa svojho najlepšieho presvedčenia, nezávisle a nestranne".

01 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Sudcovia vyzývajú politikov, aby neprekračovali hranice vecnej kritiky 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 04 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 05 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:25