Robert KaliňákPavol Funtál
StoryEditor

Z Mosta sa ozýva kritika. Chcú, aby Kaliňák objasnil konšpiračný dokument (veľká anketa)

24.01.2017, 23:00

Policajný prezident Tibor Gašpar sa dostal pod paľbu kritiky za svoj podpis pod dokumentom, v ktorom NEF Hospodársky klub predstavil "Základný súbor opatrení voči ekonomickým migrantom." 

Dokument je totiž mnohými označovaný za konšpiračný a problém s podpisom policajného prezidenta majú politici koalície aj opozície. Za vyhlásenie si ho predvolal aj prezident Andrej Kiska a vyzval ho, aby situáciu vysvetlil. "Neviem, ja som sa s ním nedohodol na tom, že by som sa vyjadroval. Bol som na stretnutí, to je všetko," povedal po včerajšom stretnutí s hlavou štátu Gašpar. 

Lucia Žitňanská (Most-Híd) pre Rádio Expres: Som presvedčená, že pozícia policajného prezidenta vyžaduje zdržanlivosť, pokiaľ ide o vyjadrovanie politických názorov a jednoducho to podkopáva dôveryhodnosť polície. Z môjho pohľadu takýto podpis vyžaduje vysvetlenie, schovávať sa nemá význam. Žiaľ, neprišlo, ale politicky zodpovedný je minister vnútra.

Peter Kresák (Most-Híd): Nie som šťastný, že takéto vyhlásenie bolo podpísané pánom policajným prezidentom. Myslím si, že by sa skutočne mal zdržať vyhlásení, ktoré zaváňajú politickým obsahom. A ja ho pod tým vyhlásením čítam. Súhlasím s tým, čo povedala pani ministerka Žitňanská, že je to v kompetencii ministra vnútra. Čiže očakávam, že on k tomu zaujme nejaké stanovisko.

Andrej Hrnčiar (Most-Híd): Ja čakám, že policajný prezident zaujme k tomu nejaké stanovisko. No nepovažujem to za šťastné, že sa podpisom pripojil k takémuto vyhláseniu. Ja sám som proti konšpiračným teóriám. Teraz môžu opäť vznikať na základe tohto podpisu ďalšie kontra-konšpiračné teórie, je to treba nejakým spôsobom zastaviť.

Gábor Gál (Most-Híd): Neteší ma, že je prezident policajného zboru podpísaný pod takýmto vyhlásením. Neviem, čo ho k tomu viedlo a určite budeme od neho žiadať vysvetlenie.

Boris Kollár (Sme Rodina): Počkal by som si na to, či je to vlastne pravda, že sa Gašpar podpísal pod takéto vyjadrenia. Ak by to ale bola pravda, tak je to katastrofálne.

Lucia Nicholsonová (SaS): Ak by sme žili v normálnej krajine, bolo by neprípustné, aby sa šéf polície podpisoval pod takéto pochybné a konšpiračné vyjadrenia. V normálnej krajine by ho už odvolali, alebo si sám odstúpil. Ale Gašpar už mal odísť kvôli iným kauzám. To je ale iná téma.

Dušan Jarjabek (Smer-SD): V prvom rade nevidím nič zlé na tom, že takýto dokument vyšiel a že ho podpísala skupina ľudí. Otázne je, prečo ho podpísal pán policajný prezident. Zrejme sa stotožňuje s filozofiou tohto listu. Predpokladám, že ho podpísal ako občan a nie ako policajný prezident. To sa však treba pýtať pána policajného prezidenta. Tento dokument je však napísaný zo subjektívneho hľadiska ako reakcia na to všetko, čo sa vo svete deje. Treba povedať, že je to obranný dokument. Títo ľudia myslia na istú úroveň ochrany života pred často vnucovanou kultúrou smrti v Európe, z ktorej ide strach. V tejto chvíli by som s týmito ľuďmi nepolemizoval, je to ich názor, majú na to absolútne právo. Ja na tom dokumente nevidím nič zlé. V tejto chvíli je dôležité to, že všetci - aj vy, aj ja - máme rôzne názory na to, čo sa v tejto chvíli deje v Európe, ale všetci sme za jedno a o tom som presvedčený. Že nikto nechce, aby v Európe prevládala kultúra smrti. Tento dokument je iba jedným z dokumentov, ktorí na toto upozorňujú.

Anton Hrnko (SNS): Súkromné aktivity prezidenta policajného zboru, ktoré nesúvisia s výkonom jeho funkcie, ma nezaujímajú.

Igor Matovič (OĽaNO): Akosi som doteraz márne čakal na dištanc pána policajného prezidenta od tejto znôšky hlúpostí. Úprimne priznávam, že som mal čo robiť, aby som napísané pochopil na tri prečítania, ale aj tak sa mi všetky "hlboké" myšlienky pochopiť nepodarilo. Podľa kvality napísaných bludov a slovnej štylistiky mám však dojem, že medzi signatármi chýba autor tohto vzácneho diela a hlavný slovenský mysliteľ dnešnej doby Kpt. Andrej Danko. Ak bol podpis policajného prezidenta pod toto "dielo" vedomý, Slovensko je v ešte väčšom srabe, ako sme si doteraz všetci mysleli. Policajný prezident má byť človek so zdravým rozumom, podpis pod "toto" tomu však vôbec v našom prípade nenasvedčuje.

Zsolt Simon (nezaradený): Ja to vnímam negatívne. V každom prípade by policajný prezident nemal podporovať teórie o konšpiráciách. Je faktom, že podkopáva autoritu polície, ale to podkopáva aj jeho samotný minister vnútra so svojim konaním tým, že zotrváva vo funkcii, keď sú pochybnosti o jeho podnikateľských vzťahoch. Ministerstvo vnútra a polícia nemajú práve vďaka takýmto krokom dôveru. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:03