Tomáš DruckerMarek Kmeť
StoryEditor

Drucker chystá veľkú zmenu, Univerzitná nemocnica Bratislava sa bude riadiť ako akciovka

26.01.2017, 09:28
Autor:
TASRTASR
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce priniesť viac kontroly do zdravotníckych zariadení, ďalším krokom má byť zmena v riadení Univerzinej nemocnice Bratislava.

Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, by mala od februára viesť rada riaditeľov. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) chce zriadiť kolektívne štatutárne orgány aj v ostatných štátnych nemocniciach, UNB bude prvou "lastovičkou". Zdravotnícke zariadenia by sa tak mali viesť ako akciové spoločnosti, zmena ich formy sa nechystá.

"Už nebude len jeden riaditeľ, ktorý bude konať v mene príspevkovej organizácie, ale bude to rada riaditeľov, ktorá bude spoločne konať tak, ako je to povedzme u iných obchodných spoločností alebo iných formách právnických osôb," vysvetlil Drucker. Verí, že tento krok posilní zodpovednosť a prinesie vyššiu mieru kontroly. Tú má zlepšiť aj vlaňajšie zriadenie dozorných orgánov v nemocniciach a záchrankách.

Pri obsadzovaní nového štatutárneho orgánu UNB chce Drucker hľadať medzi ľuďmi, ktorí už v nemocnici pracujú. Avizuje však, že v tomto aj v ďalších prípadoch bude na personálne obsadenie nového orgánu do pol roka vypísané výberové konanie. UNB, ktorá sa skladá z piatich nemocníc, vedie od roku 2012 ortopéd Miroslav Bdžoch.

Šéf rezortu už koncom minulého roka avizoval, že štátne nemocnice a záchranky by sa v budúcnosti mohli riadiť ako akciové spoločnosti. Kolektívny orgán má byť obdobou ich predstavenstva. Drucker tak chce zaviesť viac kontroly a štandardných procesov riadenia. Upozorňuje však, že transformácia nemocníc na akciovky sa nechystá. O tú sa neúspešne pokúšala vláda Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS).

Nemocnice by tak naďalej mali mať formu príspevkových organizácií. "Nemáme záujem transformovať príspevkovky na akciovky. Máme záujem na vytvorení takých kontrolných a riadiacich mechanizmov a transparentnosti, ktoré sú štandardmi a môžu fungovať," doplnil Drucker. Pripomína, že v súkromnom sektore sa ukázali ako kvalitné.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:35