StoryEditor

Glváč povýšil Fica či Pašku, predtým prišli o hodnosti stovky vojakov. Niektorí armádu opustili

27.01.2017, 20:07
Autor:
pebpeb

Stíhačky MiG-29, ktoré tvoria základ vzdušných síl našej armády, ale aj novo nakúpené dopravné lietadlá Spartan či vrtuľníky Black Hawk, môžu mať vážne problémy s údržbou. Z vojenského letiska Sliač totiž podľa informácií, ktoré priniesol Denník N, v posledných mesiacoch odišli či odchod do civilu oznámili viacerí skúsení technici.

Dôvod je prostý, a v kontexte posledných dní vyznieva ako zaujímavý paradox. Zo dňa na deň totiž prišli o svoje hodnosti. Dôvodom je nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý platí od januára 2016 a ktorý v slovenskej armáde zrušil zbor práporčíkov. Práve túto hodnosť dostávali zväčša technici s dlhoročnou praxou v armáde, ale aj špecialisti na komunikačné systémy, zdravotníci či inštruktori. Hodnosť tesne pod úrovňou dôstojníkov bola totiž najvyššia, akú mohol dosiahnuť vojak bez absolvovanej vysokej školy.

„Klesol som o tri stupne. Naraz som sa ocitol na hodnosti, ktorú som mal pred dvadsiatimi rokmi, keď som končil školu,“ povedal Denníku N jeden z odchádzajúcich technikov, ktorý nechcel zverejňovať meno. Všetci s hodnosťou práporčík, nadpráporčík alebo podpráporčík sa ocitli na úrovni rotných a rotmajstrov.

V praxi tak napríklad dochádza k situáciám, keď má podriadený vyššiu hodnosť ako nadriadený, ktorý mu vydáva rozkazy. Plat sa síce technikom a ďalším dotknutným profesiám neznížil, degradovanie má podľa všetkého minimálne rovnako demotivujúci vplyv.

Paradoxne v tejto situácii vyznieva tiež skutočnosť, že spomínaný zákon začal platiť len dva mesiace predtým, ako bývalý minister obrany Martin Glváč (Smer) udelil svojim straníckym kolegom (vrátane premiéra Roberta Fica, Mareka Maďariča či Pavla Pašku) plukovnícke hodnosti.

Súčasný minister Peter Gajdoš (nominant SNS) podľa Denníka N pripúšťa, že zákon môže mať nebhlahé následky: „Tí, čo odišli, mali možnosť zo zákona prijať iné (nižšie) hodnosti, hoci ten systém môže niekomu pripadať amorálny.“ Odchody však podľa neho nijako neohrozia obranyschopnosť armády.

Podľa údajov z ministerstva takto zmenilo poddôstojnícku hodnosť 297 práporčíkov, pre výslovný nesúhlas ich odišlo osem. Ďalší však nemuseli stratu hodnosti označiť ako dôvod odchodu.

01 - Modified: 2024-04-17 16:57:31 - Feat.: - Title: Ryanair očakáva, že Boeing mu dodá 40 lietadiel do polovice júla 02 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 03 - Modified: 2024-03-06 08:58:14 - Feat.: - Title: Rusi sa tlačia vpred nebezpečnou taktikou. Ukrajinské línie kropia ničivé bomby, ktoré prerazia aj do bunkrov 04 - Modified: 2024-03-04 11:19:37 - Feat.: - Title: Ukrajina očakáva okrídlenú primadonu. F-16 však môže byť bez údržby prekliatím 05 - Modified: 2024-02-08 16:39:30 - Feat.: - Title: Let z Prahy do Izraela musel kvôli agresívnemu pasažierovi pristáť v Grécku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:10