potraviny, obchodPavol Funtál
StoryEditor

Po sviatkoch aj nedele. Odborári chcú diskutovať o ďalšom obmedzení predaja

29.01.2017, 10:12
Autor:
TASRTASR
Odbory neplánujú zatvoriť obchody vo všetky nedele.

Po tom ako sa na Slovensku obmedzí predaj v obchodoch počas štátnych sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja, chcú odbory začať hovoriť o zatvorení obchodov aj počas nedieľ. "Radi by sme rozvinuli širokú diskusiu," uviedol pre TASR predseda Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu Jozef Zadňan.

V súčasnosti sú zo zákona obchody zatvorené 3,5 dňa v roku. V parlamente je však predložený návrh na ich zatvorenie počas 15 dní štátnych sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja. Ak ho poslanci schvália, platiť by mal od 1. mája.

Vyhodnotenie fungovania

Keď sa teda tieto novinky zavedú do praxe a vyhodnotí sa ich fungovanie, odbory chcú hovoriť o zatvorení predajní aj počas nedieľ. Neplánujú ich však zatvoriť vo všetky nedele, počas niektorých by boli obchody otvorené. "Pred Vianocami by ostali obchody tri nedele otvorené, tiež pred Veľkou nocou a pred začiatkom školského roka," vymenoval Zadňan.

Zároveň by mali obchodníci podľa zákona k dispozícii ďalšie tri nedele v roku, počas ktorých by mohli podľa vlastného uváženia predajne otvoriť. Takto to podľa Zadňana funguje aj v Nemecku a práve takýto nemecký model by chceli odbory preniesť aj na Slovensko.

Rodinný život

Takáto zmena by podľa odborov pomohla pracovníkom v obchode. Keďže ide predovšetkým o ženy, lepšie by mohli skĺbiť pracovný a rodinný život. Zároveň by to mohlo viac zatraktívniť toto povolanie, čo podľa odborov zamestnávatelia potrebujú, keďže sa boria s nedostatkom pracovníkov. "V niektorých obchodných reťazcoch je fluktuácia aj viac ako 35 percent," vyčíslil Zadňan.

Väčšina zamestnancov v obchodoch pritom podľa jeho slov so zatvorením predajní počas sviatkov a nedieľ súhlasí. "Viac ako 90 percent zamestnancov v rámci našej členskej základne sa vyslovilo za," doplnil. Čo sa týka straty príplatkov za prácu počas sviatkov či nedieľ, podľa odborov by mali byť podmienky v obchode nastavené tak, aby si ľudia dostatočne zarobili počas štandardnej prevádzky.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Za akých okolností môže pracovať predčasný dôchodca a aké zmeny pripravuje vláda?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:28